MOK: folytatódik a forráskivonás az egészségügyből

Újabb jelentős forráskivonást vizionál az egészségügyi ágazatból a Magyar Orvosi Kamara a minisztérium által bejelentett teljesítményfinanszírozás felülvizsgálata miatt.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) szerint az egészségügyi tárca által bejelentett finanszírozási összegekkel nem lehet üzemeltetni a kórházakat - közölte Éger István, a kamara elnöke szerdai sajtótájékoztatóján.

Elmondta: a szerdai bizottsági ülésen kiderült, hogy a 70 százalék feletti teljesítmények kifizetésére 71 ezer forint lesz a "lebegő" alapdíj, amely messze alulmúlja a várakozásokat. A kamara számításai szerint ezzel egyértelműen újabb jelentős forráskivonás történik az ágazatból. Azt is nehezményezik, hogy a tárca az adatok bejelentése előtt nem tárgyalt a szakmai szervezetekkel.

Éger István emlékeztetett arra, hogy a minisztérium - a megnövekedett teljesítésjelentés miatt - a 110 százalék felett teljesítő kórházak  szigorú ellenőrzését rendelte el. Ám hamis az a megközelítés, miszerint az intézmények valós ellátást nem tükröző "teljesítménypörgetése" vagy a megszüntetett vizitdíj hiánya lenne felelős a kialakult helyzetért.

A kamara szerint azért teljesítenek ennyivel többet a kórházak, mert nőtt a betegek száma. Ez betudható egyrészt annak, hogy megszűnt a  teljesítményvolumen-korlát rendszere, így a kórházak mindenkit elláthattak, másrészt a gazdasági válság következtében munkanélkülivé váló emberek tömegesen jelentkeztek ellátásra. "A válságot nem lehet tetézni azzal, hogy nem látjuk el az embereket".

A MOK elnöke közölte: nem megengedhető módon az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) is "kiveszi a részét" a megszorításokból. Konkrét ügyekben minden jogalapot nélkülözve, sőt az alkotmányos jogbiztonság elvét is veszélyeztetve igyekszik visszavonni több száz millió forintos finanszírozást az érintett szolgáltatóktól.

A kamarához sok levél érkezett, amelyben azt panaszolták a neuropszichológiai diagnosztikát végző orvosok, hogy az OEP megvonta tőlük a finanszírozást és annak visszafizetésére kötelezte őket, mert a pénztár szerint jogosulatlanul végezték el a vizsgálatokat, tehát nem járt volna nekik ez az összeg.

A MOK megvizsgálta a panaszokat, s a vonatkozó jogszabályokat, és arra a következtetésre jutott, hogy a pénztár indokainak nincs  jogi alapja, az eljárásokban született megállapítások, határozatok kizárólag az OEP egyoldalú jogértelmezésén alapultak. Az így visszafizetendő összegek több tízmillió forintos nagyságrendűek, ennél fogva hiányuk- különösen a kisebb létesítmények esetén - a további működést teszi lehetetlenné - mondta Éger István.

A MOK elnöke azt szeretné, ha az ellenőrzések során hozott döntéseket haladéktalanul felülvizsgálnák, s az OEP hatályon kívül helyezné a finanszírozás visszatérítéséről szóló határozatait, a továbbiak elrendelését pedig leállítaná. Éger István szerint az OEP eljárása súlyos alkotmányossági aggályokat vet fel, ezért vizsgálatot kezdeményezett az OEP főigazgatójánál, az egészségügyi miniszternél, valamint a legfőbb ügyésznél is, akitől azt kérte: gyakorolja törvényességi felügyeleti jogát az ügyben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.