Mohácsi Viktória: titkok és korrupciógyanú

Korrupció gyanúja miatt visszavonta az oktatási tárca azt a 140 millió forint összegű pályázatát, amelynek beadási határideje hétfőn járt le - közölte Mohácsi Viktória (SZDSZ) európai parlamenti képviselő kérdésre válaszolva egy keddi sajtótájékoztatón, hozzátéve, hogy a támogatási lehetőség szorosan kapcsolódik a Katapult Mentorprogrammal kapcsolatos visszaélésekhez.

A liberális politikus azt mondta, hogy az általa létrehozott Mozgalom a Deszegregációért Alapítvány is pályázni kívánt egy  programjával a támogatási lehetőségre, de a kiírási feltételekben  "egy titkos, 400 fős lista szerepelt", amelyből kötelezően két-három embert alkalmazniuk kellett volna a program végrehajtása során. Mohácsi Viktória közölte: a lista összetételét nem ismeri, és a  tárcánál kirobbant korrupciógyanús ügyletek miatt úgy véli, a 140  millió forintos támogatást is hasonló körülmények között osztották  volna el. Közlése szerint gyanújáról múlt pénteken értesítette Hiller István oktatási és kulturális minisztert, aki hétfői  hatállyal visszavonta a pályázatot.

A képviselő által említett pályázat a Nemzeti Fejlesztési  Ügynökség (NFÜ) TAMOP-3.3.5/B/08/1 és TAMOP-3.3.5/B/08/1/KMR jelű,  "Civil részvétel erősítése az oktatási diszkrimináció elleni  fellépés és a tanulók iskolai sikerességének támogatása érdekében -  Antidiszkriminációs jelzőrendszer kiépítése" című, február 16-i  kiírása, a beadási határidő éppen március 16-án, hétfőn járt volna  le.

A kiírás az oktatási tárca honlapjáról és a pályázatkereső  internetes oldalakon is elérhető, ezeken az olvasható, hogy a  pályázatok dokumentációja több ponton megváltozott, valamint a  benyújtási határidő 2009. április 6-ra módosult.

A hátrányos helyzetűeket felkaroló Katapult Mentorprogramnál  történt szabálytalanságok miatt az oktatási miniszter feljelentést  tett a nyomozóhatóságnál ismeretlen tettesek ellen és a vizsgálatok  lezárultáig felfüggesztette hivatalából Borovszky Tímea  esélyegyenlőségi főigazgatót.

Hiller István miniszter múlt csütörtökön közölte: a tárcánál  lezárult fegyelmi vizsgálat megállapította, hogy "a feltételezett  vesztegetési ügy tisztázása túlmutat a közigazgatás határain". A  főigazgatóság több munkatársa fegyelmi büntetésben részesült.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.