Módosulnak a légtérhasználati engedélyeztetés szabályai

A jövőben a külügyminiszter csak akkor küldheti tovább a légtérhasználatot engedélyező Nemzeti Közlekedési Hatóságnak a kérelmet, ha azzal egyetért. A hatóságnak a kérelmet haladéktalanul továbbítania kell a katonai és a polgári titkosszolgálatoknak, amelyeknek két napon belül dönteniük kell az engedély megadásáról.

Április elsejei hatállyal módosította a kormány a magyar légtér használatáról szóló rendeletét. Eszerint a jövőben a külügyminiszter csak akkor küldheti tovább a légtérhasználatot engedélyező Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH) a kérelmet, ha azzal egyetért. A hatóságnak a kérelmet haladéktalanul továbbítania kell a katonai és a polgári titkosszolgálatoknak, amelyeknek két napon belül dönteniük kell az engedély megadásáról vagy megtagadásáról. Ha nem válaszolnak, azt a rendelet értelmében hozzájárulásnak kell tekinteni.

Az NKH légügyi főigazgatója nem adhatja ki a légtérhasználati engedélyt a külügyminiszter és a négy titkos-szolgálat előzetes hozzájárulása nélkül. A folyamat végén az NKH köteles a döntésről - legyen az akár egyetértő, akár elutasító - tájékoztatni a külpolitikáért felelős minisztert. A rendelet módosításával a kormány a szabálytalanul engedélyezett izraeli gépberepülésekhez hasonló eseteket kívánja megelőzni, egyben világos és egyértelmű rendszert kívánt kialakítani az engedélyezés terén - közölte a NOL-lal Szollár Domokos kormányszóvivő.

Múlt szerdán az izraeli légierők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. A berepülés kapcsán a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett. A parlament honvédelmi bizottsága rendkívüli ülésen tárgyalta a kérdést. A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy a szóban forgó gyakorlat teljesen szabályszerűen zajlott le.

Közlése szerint a gyakorlatról "értelemszerűen és természetszerűen" tudott a honvédelem, ellenőrizte is a légteret. Pontosan tudta, mi történik, és ellenőrizte, hogy a gyakorlat mindenben a kért eljárás szerint zajlik, illetve mindenben megfelel az előírt szabályoknak. A gyakorlatot szokás szerint a NATO is szorosan követte, illetve az európai légi irányításért felelős Eurocontrol nevű szervezet is - fejtette ki. Ismertetése szerint a miniszterelnök által kezdeményezett vizsgálat során azonban kiderült, hogy a Nemzeti Közlekedési Hatóság nem mindenben hajtotta végre a kormányrendeletnek megfelelő engedélyezési protokollt, a légtérhasználati engedély megadásáról szóló kormányrendelet bizonyos pontjait nem tartotta be.

Ennek következményeként a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnöke saját hatáskörben felfüggesztette posztjáról a légi közlekedési igazgatót, illetve négy másik munkatársa ellen fegyelmi eljárást indított. Hónig Péter közlekedési miniszter pedig fegyelmi vizsgálatot indított a Nemzeti Közlekedési Hatóság elnökével szemben is. Emellett egy jogi vizsgálat is folyik a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál, hogy pontosan lehessen látni, milyen mulasztások történtek az elmúlt időszakban, esetleg az elmúlt években a légtérhasználattal kapcsolatban. A vizsgálat még tart, április elsejével zárul majd le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.