Módosulhat a szocpol rendszere

Révész Máriusz, a miniszterelnök nemrég kinevezett családpolitikai tanácsadója demográfiai munkacsoportot hoz létre, és minden családokat érintő javaslatot véleményez majd. A politikus szerint a szocpolt szélesebb körben kellene elérhetővé tenni – írja a Magyar Nemzet.

Demográfiai helyzetünk jelenti a legnagyobb kihívást az elkövetkezendő néhány évtizedben, ugyanis öt év alatt a felére esett vissza a születésszám Magyarországon – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Révész Máriusz. A szocpolról elmondta, hogy visszaállították ugyan, de a feltételrendszer miatt kevesen tudnak élni a lehetőséggel. – Végig kell gondolni, hogyan tehetnénk szélesebb kör számára elérhetővé ezt a lehetőséget, mindezt úgy, hogy szem előtt tartsuk a költségvetés teherbíró képességét – magyarázta.

Azt is elmondta, hogy a kutatók nagyjából 2100-ra jósolják, hogy a lélekszám 8 millió alá zuhan Magyarországon. De valójában a politikus szerint nem a nyolcmilliós lélekszám a gond, hiszen egy ország jól működhet ilyen lélekszámmal is, sok ennél kisebb ország is létezik, és lehet akár 50 millió fővel teljesen egészségtelen korszerkezetű. – A probléma az, hogy mire nyolcmillió alá csökkenünk, rendkívüli mértékben elöregszik a társadalom, amelynek súlyos társadalmi és gazdasági következményei lesznek. Ha nem születnek gyerekek, nagyon nehéz időskor vár mindenkire. Másfélszer ennyi gyermek megszületésére lenne szükség ahhoz, hogy a következő generáció ugyanolyan létszámú legyen, mint az előző – tette hozzá.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.