Módosítják az alaptörvény-módosítás módosításait

Engedett az uniónak a Fidesz, kigyomlálják a legutóbbi alaptörvény-módosítás több vitatott elemét.

Az alaptörvény negyedik – április elsején hatályba lépett – módosításából eredő változtatásokra hivatkozik, ám annál jóval kiterjedtebbé válhat Navracsics Tibor legújabb törvénycsomagja, amelyről kedden vitáztak a parlamentben. A csomag ugyanis párhuzamosan fut a Velencei Bizottság által indított vizsgálattal, valamint összefügg az Európai Bizottság elnökének figyelmeztetésével is.

Kontroll csoport

Répássy Róbert igazságügyi államtitkár expozéja szerint a csomag érdemi része garanciális szabályokat tartalmaz, így például az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke nem lesz újraválaszható. Egyes ügyek áthelyezéséről, eljáró bíróságok kijelölésével pedig csak az Országos Bírói Tanács egyetértésével dönthet az OBH vezetője (a legfőbb ügyész tehát nem kap ilyen jogosítványt), és nem konkrét ügyek, csak meghatározott ügycsoportok esetében. A módosítás szerint az Alkotmánybírósághoz fordulhat a Kúria elnöke, a legfőbb ügyész és az alapvető jogok biztosa is, és lehetővé teszik az alaptörvény előzetes és utólagos alkotmánybírósági kontrollját is. Módosítják a szintén rengeteg változtatáson átesett médiatörvényt is, így a tévés, rádiós politikai reklámokat ingyenessé teszik.

Az ellenzéki pártok, miután magát a negyedik alaptörvény-módosítását sem szavazták meg, annak kibontását is elutasítják.

Nem jött össze

A szocialisták vezérszónoka, Bárándy Gergely azzal érvelt, hogy a kormány "elfogadhatatlan politikai szándékot kodifikál" a csomaggal. Kifogásolta többek között, hogy az OBH elnökétől nem vették el az ügyáthelyezés jogát, csak korlátozták, szerinte a kormány arra utazott, hogy a nekik tetsző politikai ügyeket áthelyezhesssék. Az ügyek áthelyezését még Gaudi-Nagy Tamás (Jobbik) sem tartja egészségesnek, ahogy persze azt sem, hogy a kormány "külföldi nyomásra" módosítja az alaptörvényt, vagy, hogy nem volt teljes az elszámoltatás és a rendszerváltás.

Lex Barroso

Navracsics csomagjával még nincs vége a módosítgatásoknak, főleg, miután maga Navracsics is beadott egy módosító javaslatot. Az általa "pontosításnak" becézett indítvánnyal mégiscsak engedélyezné a kampányhirdetéseket a kereskedelmi médiában – de csak az európai parlamenti választásokkor, a bírósági ügyáthelyezést pedig tiltaná a kötelező EU-direktívák esetében (az utólagos "pontosítás" mellesleg Barroso EB-elnök legutóbbi dörgedelme után született). Gulyás Gergely (Fidesz) pedig egy másik ügyben tanúsított előzékenységet – felőle még a parlamenti házszabályt is vizsgálhatná az Alkotmánybíróság.

Feketeleves

A módosítgatások sorozata a következő hetekben még tovább folytatódhat, hamarosan következnek a fájdalmasabb változtatások: külön törvényekben vezetik majd át az alaptörvény-módosítás egyházakra, felsőoktatásra, vagy a hajléktalanokra vonatkozó előírásait. Az még a jövő zenéje, hogy ezek a javaslatok is tartalmaznak-e majd "garanciális szabályokat". Azt a parlamenti vitában nem indokolták, hogy miért bontották ketté a csomagot, mindenesetre Brüsszelben csak a mostani csomag elfogadása után, annak függvényében döntenek a kilátásba helyezett kötelezettségszegési eljárásról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.