Mit vár 2011-től? Semmi jót

„Én nagy híve vagyok a testületnek. Még akkor is, ha pártidiótákkal raknák tele” – nyilatkozta az Alkotmánybíróságról Majtényi László volt adatvédelmi biztos a Közéleti közelképek címen megjelent kötet egyik interjújában.

Semmi jót – válaszolta lakonikusan Kende Péter szociológus arra a kérdésre, mit vár 2011-től. Ezt emelte ki a Közéleti közelharcok címen a napokban megjelent interjúkötet bemutatóján Lackner Zoltán politológus. Hangsúlyozta: dokumentumkönyvet tart a kezében, amely Magyarország elmúlt egy esztendejének közéleti, társadalmi és kulturális krónikája.

A 168 óra című hetilapban 2010 júniusa és 2011 augusztusa között publikált interjúkat szerkesztői információkkal kiegészítve olvashatjuk, vagyis olyan adalékokkal, amelyekről a nyilatkozóknak még nem lehetett tudomása.

Lackner ezzel kapcsolatban kijelentette: a megkérdezettek nem jósoltak, hanem figyelmeztettek. Fontos társadalmi és kulturális problémákra, erősen aggályos kormányzati intézkedésekre hívták fel a figyelmet. Jelzéseik pedig utóbb megalapozottnak bizonyultak.

A kötet a közéleti párbeszéd könyve is – emelte ki a politológus, hiszen megszólalnak olyan közéleti személyiségek is, akik a világot másként látják. Heller Ágnes, Kéri László, Lengyel László vagy Paul Lendvai mellett például Csaba László és Pálinkás József is szerepel ugyanis az ötven interjút tartalmazó kötetben.

A megszólalók között van többek között Kossuth-díjas író, alkotmány- és médiajogász, közgazdász és közíró, színház- és képzőművész, szociológus, politológus, de nyelvész, karmester és kutatóorvos is.

A Karácsony Ágnes szerkesztette kötetet a Scolar Kiadó adta ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.