Mit tud egy hatvanéves rendőr?

A Független Rendőr Szakszervezet tiltakozik az elvonás ellen, helyesli a romarendőrök képzésére kilátásba helyezett ösztöndíjat, és a „rendőrgyerekeknek” is hasonlót szeretne. Ellenzi a nyugdíjkorhatár 60 évre emelését.

A Független Rendőr Szakszervezet szerint elfogadhatatlan, hogy a kormányzat 2007-2010 között összesen 20 ezer tiszthelyettes rendőr fizetésének megfelelő pénzt vont el a közbiztonság fenntartására jogosult szervezetektől - mondta Pongó Géza, a szakszervezet főtitkára Budapesten sajtótájékoztatóján.

A főtitkár emlékeztetett rá: 2007-ben a rendőrség, a határőrség és az állomány képzéséért felelős oktatási főigazgatóság 290 milliárd forintból gazdálkodhatott. A rendőrség és határőrség összevonása után, 2008-ban már csak 251 milliárd forintból gazdálkodhatott a rendőrség és az oktatási főigazgatóság. Az idén pedig - az oktatási főigazgatóságnak a rendőrség szervezetébe való olvasztásával - már csak 198 milliárd forintot kapott a rendőrség a közbiztonság fenntartására és az állomány képzésére.

A költségvetés tervezete szerint ugyan 2010-ben 216 milliárd forint áll majd a rendőrség rendelkezésére, de a 2007-2010 között elvont 74 milliárd forintból körülbelül 20 ezer - jellemzően a közterületeken szolgáló - tiszthelyettes foglalkoztatását tudná megoldani a rendőrség - tette hozzá. Megjegyezte: a 74 milliárd forintos forráskivonás a magyarázata annak, miért hallani manapság olyan gyakran, hogy kevés az utcai rendőr.

Pongó Géza elmondta: támogatják, hogy a kormány a mainak az ötszörösére, 300-ra emelje a roma rendőrösztöndíjasok számát, ugyanakkor azt javasolták az Országos Rendőr-főkapitányságnak, hogy ugyanilyen ösztöndíj-rendszerben támogassák a jelenlegi rendőrök gyerekeit is, akik szintén a testületnél akarnak elhelyezkedni.

Az ORFK azonban nem látott lehetőséget a „rendőrgenerációk" támogatására.

- Hatvan évre emelnék a nyugdíjkorhatárt, miközben senki nem gondolhatja komolyan, hogy egy 60 éves rendőr ugyanolyan értékű, ugyanúgy tud futni a bűnözők után, mint egy 45 éves - mondta Pongó.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.