Mit keres Tomcat egy holokauszt-tagadásról szóló konferencián?

Tomcat és néhány szimpatizánsa is megjelent a holokauszt-tagadásról rendezett konferencián és kamerával, fényképezővel rögzítették az eseményeket. Korábban több előadó lemondta miatta a részvételt.

Magyarországon az őszödi beszéd 2006-os nyilvánosságra kerülése óta mindennapossá vált a jogállami intézmények fenyegetettsége – fogalmazott a holokauszt-tagadásról szerda este rendezett nyilvános vitán Halmai Gábor alkotmányjogász, a Fundamentum emberi jogi folyóirat főszerkesztője. A Társadalomtudományi Társaság szervezésében, a Kossuth Klubban megrendezett fórumon Halmai azt mondta: új válaszokat kell adnunk a napjaink társadalmát jellemző stresszre, erre ugyanis a magyar jogalkotás és a jogalkalmazás nincs felkészülve.

„A feszültség olyan méreteket öltött, hogy a jognak meg kell találnia azokat a lehetőségeket, amelyeket egy normális jogállami működés nem igényelne”, tette hozzá. A holokauszt tagadásáról szólva megjegyezte: nem azért kell börtönbe csukni valakit, mert ilyen transzparenst tart a magasba, hanem azért, mert ezzel erőszakos cselekményeket generál.

Karsai László történész ellenzi a gyűlöletbeszéd, a holokauszttagadás törvényi tiltását. Emlékeztetett rá, hogy Szálasi Ferenc 1937ig teljesen ismeretlen volt – mindaddig, amíg antiszemita röplapjai miatt le nem tartóztatták. Karsai úgy vélte: ahogy akkor sem, úgy azóta sem vezetett célra a tiltás.

– A jogállami határok kitapogatásának korszakát éljük – mondta a fórumon Bárd Károly büntetőjogász, a CEU rektorhelyettese. Ami az emberi méltóságot sértő magatartások kriminalizálását illeti: Bárd azt hangsúlyozta, hogy a büntetőjognak nem csak az érdeksérelmet kell mérlegre tennie, hanem azt is, hogy a kriminalizálással elérhetőe a kívánt cél.

A vita több előadója lemondta a részvételét, miután híre ment, hogy az eseményre igyekszik a Tomcat néven elhíresült radikális blogger. Polgár Tamás és néhány fekete ruhás szimpatizánsa valóban meg is jelent a vitán, s kamerával, fényképezőgéppel felvételeket készítettek. A szervezők értesítették ugyan a rendőrséget, de nem volt rájuk szükség.

A vitában felszólalt Tomcat is, aki saját bevallása szerint holokauszt-revizionista, és vitára hívta ki a "magukfajta" történészeket (a kifejezés Morvai Krisztina Jobbik-politikustól származik). Karsai László azt felelte: áll a vita elé - ha Tomcat garantálja a fizikai biztonságát -,  hogy pontról pontra cáfolja a holokausztot megkérdőjelező "sületlenségeket".

Tomcat felvételt készít
Tomcat felvételt készít a holokauszt-tagadásról rendezett konferencián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.