Mit keres Medgyessy Péter a Terror Háza reklámfilmjében?

„Mélységesen felháborította” az ’56-os szervezeteket, valamint az egykori politikai üldözötteket, hogy Medgyessy Péter egykori miniszterelnök feltűnik a Terror Háza reklámfilmjében.

Több 1956-os szervezet, valamint a politikai üldözöttek közösségei is kifejezték "mélységes felháborodásukat" csütörtöki nyilatkozatukban amiatt, hogy Medgyessy Péter volt szocialista miniszterelnök, aki a Kádár-rendszerben szigorúan titkos tisztként is tevékenykedett, szerepel a Terror Háza Múzeum reklámfilmjében.

A dokumentum rámutat: az egyebek mellett a Terror Háza Múzeumot fenntartó Közép- és Kelet Európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány megbízásából, a közszolgálati m1 csatornán olyan reklámot sugároztak, amelyben "a Terror Háza Múzeum fennállásának 10. évfordulója alkalmából a kommunista titkosszolgálat lelepleződött, egykori szigorúan titkos tisztje, a D-209-es kóddal fedett Medgyessy Péter volt miniszterelnök üzen a nézőnek, hogy »a múltat be kell vallani«".

Utaltak arra, hogy "Medgyessy Péter, a kommunista rendszer fenntartói és haszonélvezői közé tartozott. Ezért a volt politikai üldözöttek teljes közössége végtelenül megalázónak és erkölcsileg elfogadhatatlannak tartja ennek az embernek a megszólaltatását".

A közlemény felteszi többek között a következő kérdéseket: "Kinek áll szándékában kegyeletet sérteni a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja előtt? (...) Szerecsenmosdatás történik ma Magyarországon? Ekkora kegyeletsértésért az a legkevesebb, hogy magyarázatot követelünk!"

A nyilatkozatot a Szovjetunióban Volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szervezete, az 1945-56 közötti magyar Politikai Elítéltek Közössége, a Recski Szövetség, az 1956 Alapítvány, a Pesti Srác Alapítvány és a Történelmi Igazságtételi Bizottság jegyzi.


Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.