Miskolcon már az óvodába is jelentkezési lap kell

Ma már nem csak a középiskolába és az egyetemre kell jelentkezni, hanem az óvodába is. Az idei évtől újdonságnak számít Miskolcon, hogy a leendő óvodások szüleinek jelentkezési lapot kell kitölteniük a gyermek beíratása előtt.

A jelentkezési lapon a 35 önkormányzati fenntartású intézményből hármat kell megjelölniük a szülőknek, ami egyben a jelentkezés sorrendjét is tükrözi – olvasható a boon.hu-n. A jelentkezési lapot az elsőként választott óvodában kell leadni április 12-éig, és a szülők a beíratásig értesítést kapnak, hogy melyik intézménybe vették föl gyermeküket. A szülőnek fellebbezési joga is van, melyet 15 napon belül kell megtennie.

Az intézményeknek ugyanis a felvételkor előnyben kellett készíteniük a körzetükben lakó gyerekeket, majd azokat, akiknek a testvérük is abba az óvodába jár, illetve azokat, akiknek a szülő munkahelyéhez közel van az intézmény.

Óvónők szerint a jelentkezési lap átláthatóbbá teszi a rendszert, hiszen régebben megtörtént olyan, hogy a biztonság kedvéért egy-egy szülő 2-3 óvodába is beíratta gyermekét, és csak augusztus végén derült ki, hogy ezzel elvette a helyet más gyerektől. Miskolcon van elég óvodai férőhely. Az előfordulhat, hogy egy-egy közkedvelt óvoda nem tud minden jelentkezőt felvenni, de a körzetébe tartozó gyerekeket mindenki köteles fogadni.

Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnöke is azt mondta: Miskolcon minden gyermeknek jut óvodai férőhely, nem úgy mint a fővárosban, ahol nagyobb protekció kell az óvodához, mint az egyetemhez, jegyezte meg. Igaz, néhány intézmény zsúfolt, de csak annyira, mint amennyire a törvény engedi. Az elnök hozzátette: ha jövőre 3 éves kortól lesz kötelező óvodába járni, akkor sem történik nagy baj, hiszen ki tudják nyitni azokat a csoportokat az óvodákban, melyek jelenleg nem működnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.