Miskolcon is elrendelték a szmogriadót

A szálló por koncentrációja a borsodi megyeszékhelyen két automatikus mérőállomás adatai szerint hétfőn és kedden meghaladta a riasztási küszöbértéket.

Miskolcon szerda reggel elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát - tájékoztatta a helyi önkormányzat szóvivője az MTI-t. Dobos Tímea kifejtette: a szálló por (PM10) koncentrációja a borsodi megyeszékhelyen a Búza téren és a Lavotta utcában üzemelő automatikus mérőállomás adatai szerint hétfőn és kedden meghaladta a riasztási küszöbértéket.

A város vezetése arra kéri a lakosságot, hogy Miskolc egész területén mérsékeljék a szilárd- (szén, fa) és az olajtüzelésű fűtőberendezések használatát a helyiségek hőmérsékletének megfelelő hőfokra történő maximalizálásával, függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket, mellőzzék a személygépjárművek (főként a dízelüzeműek) használatát, s ha tehetik, utazzanak közösségi közlekedéssel vagy közlekedjenek gyalogosan.

A Borsod megyei Kazincbarcikán is jelentősen romlott a levegő minősége, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség jelentése szerint jelentősen emelkedett a szálló por mennyisége az elmúlt 48 órában a levegőben. Göndör Judit, a helyi önkormányzat szóvivője azt mondta: a szálló por koncentrációja a Kazincbarcikán üzemelő automatikus mérőállomáson hétfőn 36 százalékkal, kedden 65,4 százalékkal haladta meg a riasztási küszöbértéket.     Mint hozzátette, arra kérik a helyieket, hogy csak a kereskedelmi forgalomban kapható tüzelőanyagot használják fel fűtőanyagként, lehetőség szerint kerüljék a fával és a szénnel való tüzelést, valamint függesszék fel a porkibocsátással járó tevékenységeket. Az avar és a kerti hulladék égetése továbbra is tilos.

A szálló por ingerli, esetleg sérti a szem kötőhártyáját, a felső légutak nyálkahártyáját, s a kisebb porrészecskék lejutnak a tüdőhólyagokba. A veszélyeztetetteknek - a légúti, illetve a szív- és érrendszeri betegségben szenvedőknek, valamint az időseknek és a gyermekeknek - azt javasolják, hogy ilyenkor kerüljék a szabadban való tartózkodást és a szellőztetést.

A Főpolgármesteri Hivatal szerdára virradóra az MTI-vel azt közölte: Budapesten szerdán életbe lép a szmogriadó riasztási fokozata; a forgalomkorlátozó intézkedések csütörtök reggel hat órától érvényesek, ha a szerdai mérési eredmények alapján indokolt a riasztási fokozat fenntartása.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.