Mancs, HVG: Kiosztották a Minőségi újságírásért díjakat

Minőségi Újságírásért díjjal jutalmazták a Magyar Narancs, valamint a HVG újságíróját. A Minőségi Újságírásért Alapítvány zsürije havonta díjazza a hazai sajtóban megjelent legjobb cikkeket.

Az alapítvány 2012 februári díjazottja Matkovich Ilona (Magyar Narancs), a márciusit pedig a HVG-s Gáti Júlia kapta.  (Januárban a kitüntetést Pethő András kapta az Origótól.) Matkovich Ilona A végvári légvár címmel megjelent riportjával érdemelte ki az elismerést; cikkében a kudarcba fulladt siklósi termálfürdő beruházás történetét követte nyomon. Gáti Júlia a Csomagolóművészek címmel a HVG-ben megjelent, az egészségügyi közbeszerzésekről szóló riportja miatt kapta meg a díjat. A gazdasági témájú cikkekért járó Eörsi János díjat pedig az Index munkatársának, Szalai Bálintnak ítélték oda a negyedik mobilszolgáltatóról szóló, átfogó dolgozatáért.

A budapesti Brody House-ban tartott díjátadó után Mészáros Antónia, az alapítvány kuratóriumi elnöke beszélgetett a sajtó szabadságáról és felelősségéről  két tekintélyes brit újságíróval: David Elsteinnel, az openDemocracy Alapítvány és a Broadcast Policy Group elnökével, a Channel 5 elindítójával, a Sky tévétársaság korábbi programigazgatójával, valamint John Lloyddal, aki a Oxfordi Reuters Intézet igazgatója, a Financial Times szerkesztő-újságírója.

John Lloyd előadásában felidézte a magyar médiaszabályozás körüli európai vitákat; többek között azt, hogy a kormány a médiatörvénnyel számos kritikus szerint megnehezítette az újságírók napi munkáját, viszont előnyben részesítték a kormányoldalt a híradásokban. Majd azzal "vigasztalt", hogy nálunk nagyobb országokban is komoly nyomás nehezedik az újságírókra, Lengyelországtól Nagy-Britanniáig. 

David Elstein a média elszámoltathatóságát hangsúlyozta, és példaként hozta fel az egész Angliát megrázó Murdoch-féle lehallgatási botrányt, aminiek nyomán Rupert Murdochot, de még Tony Blair volt miniszterelnököt és a médiáért felelős miniszterét is beidézték a brit törvényszék elé, ahol egyébként rendre tüntetők fogadták őket. "Akármilyen hatalmas is valaki, végső soron mindenki elszámoltatható".  A fő kérdés Elstein szerint az, hogyan érhető el, hogy a média nemcsak szabad, de egyszerre elszámoltatható is legyen: állami beavatkozással, szabályokkal, büntetésekkel, vagy önszabályozással, a sajtóetikai szabályok önkéntes betartásával.  Nincs tökéletes médiaszabályozás, tette hozzá, Angliában mindkét megoldás kudarcot vallott - az önszabályozás is, ahogy azt a Murdoh-ügy is mutatta. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.