Miniszteri mellékút-átadás súlyos amnéziával

Fazekas Sándor miniszter ma átadta a 3221-es számú mellékút egyik megújult szakaszát, és beszédében az előző kormányokra kente annak felelősségét, hogy az úthálózat leromlott. De arról "elfelejtett" szólni, hogy a beruházások már 2007-2008-ban elkezdődtek, ráadásul éppen abban a térségben, ahol ő ma avatott.

Megfelelő állapotú közúthálózat megteremtése nélkül nem beszélhetünk eredményes vidékfejlesztésről – jelentette ki hétfőn Fazekas Sándor a 3221-es számú út megújult, Kunhegyest Abádszalókkal összekötő szakaszának átadásán, Abádszalók közelében. A vidékfejlesztési miniszter kiemelte: komoly lemaradást okozott az ország mellékútjainak fejlesztésében, hogy a válság idején az előző kormány az autópálya-építésre helyezte a hangsúlyt.

Közölte: az emiatt felhalmozódott „komoly restancia” pótlására a jelenlegi kormány fokozott figyelmet fordít, és jelentős forrásokat mozgósít, igazolva ezzel azt is, hogy odafigyel a vidéken lakók életminőségének javítására. A 3221-es számú út hétfőn átadott, Kunhegyest Abádszalókkal összekötő szakasza a turisztikailag és a régió gazdasági fejlődése szempontjából egyaránt kiemelt fontosságú Tisza-tó megközelítését is könnyíti - emelte ki a miniszter.

Boldog István, Jász-Nagykun-Szolnok megye útügyi miniszteri biztosa arról beszélt, hogy az elmúlt 3 évben Magyarország „összeszedte magát” és hozzálátott az újjáépítéshez. Hangsúlyozta: reményei szerint 2014-ben legalább a kormányzati forrásból idén rendelkezésre álló 33 milliárd forinthoz hasonló értékben újulhatnak meg alacsonyabb rendű utak a megyében.

Mázsi Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vezérigazgatója az avató ünnepségen arról tájékoztatott: a Kunhegyes-Abádszalók összekötő út 5,4 kilométeres szakasza közel félmilliárd forintba került. A beruházás során a kivitelezők megerősítették és kiszélesítették a burkolatot, felújították az útpadkát és rendbe tették az átereszeket. Mindez a térség több mint 12 ezer lakosának közlekedését tette könnyebbé és biztonságosabbá. Elmondta: a napokban adják át a Szentlőrinckáta és Jászberény közötti, közel 9 kilométeres utat, míg a 16,7 kilométeres Karcag-Kunmadaras összekötő korszerűsítése jövőre készül el.

Kitért arra is: a  november elején elindított új országos program keretében további 287 kritikus útszakasz összesen 520 kilométerén végzik el a szükséges javításokat 2014 tavaszáig. Bejelentette: a munka tavasszal 215 kilométert érintő újabb szakaszokon folytatódik. Így idén és jövőre a társaság összesen mintegy 1200 kilométer mellékutat állít helyre csaknem 122 milliárd forint értékben.

És amit a miniszter elfelejtett elmondani...

Arról azonban Fazekas miniszter "elfelejtett" szólni, hogy a szóban forgó beruházások már évekkel ezelőtt, az előző kormányok idején elkezdődtek, s elsősorban európai uniós forrásból finanszírozták őket.

Amint az a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 2010. április hírleveléből kiderül: "az Észak-Alföldi Operatív Program (ÉAOP) keretében folytatódik a régió mellékútjainak felújítása, összesen csaknem 270 kilométeren. Ezeket a projekteket teljes egészében az Európai Regionális Fejlesztési Alapból (ERFA) finanszírozzák. A kormány és a fejlesztési szakemberek a jó regionális infrastruktúrának kulcsszerepet tulajdonítanak a felzárkóztatás, a térségi esélyegyenlőség megteremtése szempontjából".

Mint a hírlevél írja, az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül, a területfejlesztés prioritás égisze alatt Magyarország hét statisztikai régiójában összesen 183 útszakasz felújítása zajlott le vagy kezdődött meg 2008–2009 folyamán a regionális operatív programok 2007–2008-as akcióterve szerint. A beavatkozások 73 projekt keretében összesen 1114 kilométert érintenek, csaknem 50 milliárd forint értékben.

Az útfelújítások sora ráadásul éppen abban a térségben kezdődött el, ahol ma Fazekas miniszter beszélt: a hírlevél szerint ugyanis "a Kunhegyes és Karcag melletti két úttal kezdődött meg az ÉAOP keretében lebonyolított útfelújítások sora a régióban. A 3221 és 34103 jelű út kijelölt szakaszai összesen 8 kilométeren újultak meg ekkor".

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.