'Kötekedés, porhintés, szelektív memória'

A Bajnai-kormány első törvényjavaslata szerint legfeljebb 15 százalékkal csökkenthetné a kormányfő miniszterei fizetését. Az SZDSZ támogatja a javaslatot, a Fidesz porhintésnek tartja, az MSZP pedig újfent a legnagyobb ellenzéki pártot ekézi.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) elmondta: erkölcsi szempontból is méltányolható, hogy ez volt az első törvényjavaslat, amelyet a frissen megalakult kormány benyújtott, és nem jár el helyesen, aki "kötekedik" a csökkentés összegével.

Répássy Róbert (Fidesz) szerint a javaslat "porhintés". Mint fogalmazott, tisztességtelen, hogy miután majdnem háromszorosára emelték a miniszteri illetményeket, most 15 százalékkal akarják azokat csökkenteni.Az ellenzéki képviselő felszólalásában emlékeztetett arra, hogy a Fidesz még 2006-ban benyújtott egy előterjesztést, amely a miniszteri és az állami vezetői illetményeket a 2002-es szintre csökkentette volna vissza. Azonban 2006 óta az MSZP és az SZDSZ 54-szer utasította el ennek napirendre vételét - mutatott rá.

Az MSZP-s Szabó Zoltán véleménye szerint Répássy Róbertnek szelektív a memóriája, ugyanis arról elfelejtett szólni, hogy 2002 elején még a Fidesz hozott egy olyan döntést, amely a köztisztviselők illetményét "képtelen mértékben" megemelte.

Török Zsolt (MSZP) arra hívta fel a figyelmet, hogy az embereket nemcsak az irritálja, ha valaki sokat keres, hanem az is, ha valaki úgy keres sokat, hogy be sem jár a munkahelyére, vagy ha bemegy a munkahelyére, de tíz perc múlva kivonul. Vagy ha egy nagy bukás után 3 és fél évig nem jár be a munkahelyére, nem szavaz, de a nagy fizetést felveszi - folytatta.

Az általános vita végén Molnár Csaba kancelláriaminiszter több példát is felhozott a 2002 előtti időszakból, amikor - mint fogalmazott - "egy átláthatatlan rendszer volt (...), és nagyon sokféle jogcímen egészen elképesztő extra juttatásokat a miniszterek és az államtitkárok". A miniszter szerint hihetetlen mennyiségű jutalmazási lehetőség volt az Orbán-kormány idején. Molnár Csaba úgy vélekedett, hogy a Fidesz farizeus, álságos álláspontot képvisel. Lezsák Sándor, az ülés levezető elnöke az általános vitát lezárta, a részletes vitára várhatóan a következő ülésen kerül sor.

A miniszterek illetményének csökkentését lehetővé tevő törvénymódosítási javaslatról a kancelláriaminiszter expozéjában azt mondta: a javaslattal az állam magán kezdi a spórolást. Molnár Csaba szerint több olyan spórolási lehetőség is van, amelyhez nem szükséges az Országgyűlés döntése. Ezekkel a lehetőségekkel már éltek, vagy ezek a kezdeményezések éppen folyamatban vannak. Példaként említette az államtitkári bérek eltérítésének megszüntetését. A miniszterek juttatásának megváltoztatásához azonban országgyűlési döntés kell - jegyezte meg.

A törvényjavaslat megteremti annak lehetőségét, hogy a miniszterelnök az egyes miniszterek illetményét legfeljebb 15 százalékkal csökkentse. A javaslat másik eleme szerint az állami vezetők nem válthatják ki pénzben a ki nem vett szabadságukat, ha hatáskörgyakorlásuk megszűnésétől számított harminc napon belül ismét állami vezetővé választják őket. A jövőben a miniszterelnök, a miniszter és az államtitkár nem lesz jogosult jubileumi jutalomra, ez a juttatás csak a szakállamtitkárok esetében marad fenn.

Az előterjesztés a Bajnai-kormány első törvényjavaslata.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.