Miniszterelnök kerestetik: 'nem titkolózom, fogalmunk sincs, ki jöhet szóba'

Ezt már nem lehet sokáig húzni, ma dűlőre kellene jutni - mondta az SZDSZ a miniszterelnök-jelölésről. Az MSZP elnökségi ülése ma olyan "ismert személyt" fog javasolni, aki szakmailag elismert, de nem feltétlenül közgazdász. Az MDF szerint a jelölés kezd komédiává fajulni. Politológusok szerint minden órával nő az előrehozott választások esélye.

Pénteken már el kellene dőlnie, hogy mi fog történni, ha nem találnak olyan miniszterelnök-jelöltet, akit támogatni tudnak, akkor "nem sok értelme van folytatni tovább" - mondta Szent-Iványi István, az SZDSZ tárgyalódelegációjának tagja a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken.

"Ezt most már nagyon sokáig húzni nem lehet" - fogalmazott. A politikus szerint az MSZP elnöksége pénteken döntést hoz arról, hogy ki az a két vagy három ember, akit támogatni tud, és majd az SZDSZ eldönti, hogy van-e a jelöltek között olyan, akit tud támogatni. "Ha nem, akkor én úgy gondolom, hogy nem sok értelme van folytatni tovább ezt a folyamatot" - mondta. Még nem tudják, hogy kikről van szó, "nem titkolódzom, fogalmunk sincs".

Mint mondta, nem állítja azt, hogy a péntek "határozott" határidő, de véleménye szerint "a mai napon gyakorlatilag el kéne dőljön, hogy mi történik, mert nincs értelme tovább húzni" - fogalmazott.

Szerződtetett miniszterelnök

"Az országban is nagy baj van, és az egész tárgyalási folyamat körül is kezd kialakulni egy olyan hangulat, amit nem lehet tovább folytatni túl sokáig" - mondta. Ha megvan a jelölt, akkor onnantól kezdve érdemben kell vele tárgyalni. Nem a szocialista párttal akarnak koalíciót kötni, hanem a jelölt programja alapján akarnak a jelölttel egyfajta szerződést kötni, és addig tudják támogatni, amíg azt a szerződést betartja - közölte.

Szólt arról is, hogy a tárgyalások kezdetén világossá tették, alapvetően új kormánynak kell alakulnia, tehát a kulcspozícióban is változásokat akarnak. Szent-Iványi István közölte: egy álmegoldás semmit nem old meg, akkor tényleg jobb az előre hozott választás.

Ma új név várható: 'szakmailag elismert, nem feltétlenül közgazdász'

Olyan ismert személyt javasol miniszterelnök-jelöltnek Veres János pénzügyminiszter, aki szakmailag elismert - de nem feltétlenül közgazdász -, és akinek van esélye arra, hogy szélesebb körű támogatottságot szerezzen. A Magyar televízió Nap-kelte című műsorában megerősítette: az MSZP pénteki elnökségi ülésén több új miniszterelnök-jelöltről is tárgyalnak a korábban megnevezett Glatz Ferenc és Vértes András mellett. A miniszter konkrét személyt nem nevezett meg.

Veres János kérdésre válaszolva ismét az előrehozott választások ellen érvelt. Megerősítette azt is, hogy az érvényes prognózisánál kedvezőtlenebb makrogazdasági helyzetre is van a Pénzügyminisztériumnak javaslata, amelyről a következő kormánynak kell döntenie. A prognózist az Európai Bizottság frissített előrejelzése alapján dolgozzák át, várhatóan két hét múlva.

Veres szerint nincs esély MSZP nélküli kormányra

Hozzátette: az új miniszterelnöknek kell döntenie arról is, hogy a javaslatok közül mit épít be programjába, amelyet aztán a parlamenti többséggel el kell tudni fogadtatnia.

Veres János azt mondta: nem tud olyan összetételű kormányt elképzelni, amelyben a tagok teljesen függetlenek a szocialista párttól, frakciótól. Illuzórikusnak nevezte a pártoktól független kabinetről szóló elképzeléseket. "Minden kormány szükségképpen politikusokat is magában foglal" - hangsúlyozta. A mai kormányban is vannak párthoz kötődő politikusok is a párthoz nem kötődő szakértők mellett, és Veres János szerint ezt a "mixet" fenn kell tartani. A miniszter kifejtette, nem lát esélyt arra, hogy olyan kormány jöjjön létre, amelyben az MSZP nem képviselteti magát.

Herényi: ez már kezd komédiává fajulni

Herényi Károly, az MDF politikusa szerint jobb lenne az előrehozott választás a jelenleg kialakult helyzetben. „Ez most már kezd komédiává fajulni" - mondta a politikus a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában pénteken. Az MDF-es politikus kifejtette: a szocialista párt hét éve nem csak, hogy a válsággal nem tud mit kezdeni, hanem ő maga volt a válság előidézője. Egy értelmes ország értelmes politikai elitje a programokról vitatkozna, a kiutat keresné, és ehhez keresne megfelelő, alkalmas személyeket - vélekedett.

Egyre nő az előrehozott választások esélye

Politológusok szerint minden egyes újabb visszautasított jelölttel, megegyezés hiányában óráról órára, napról napra nő az előrehozott választások esélye, amelyben a szocialistákat is érdekeltté lehetne tenni. (Erről bővebben itt olvashat.)

Ha a "bábkormányfő" komolyan venné a feladatát, és meghozná a "fájdalmas, ámde szükséges" intézkedéseket, akkor Gyurcsány Ferenc kvázi ellenzéki pozícióból támadva őt visszaédesgethetné az MSZP-től elpártolt szavazókat. Ha pedig ebből a miniszterelnök nem értene, az MSZP elnöke maga kezdeményezné a parlament feloszlatását, és előrehozott választásokat szeptember 6-ára - véli tudni a Heti Válasz.

MSZP kongresszus
MSZP kongresszus
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.