Miniszterelnök-jelöltek: Orbán, Bokros, Mesterházy a sorrend

Orbán Viktor erős vezető, törődik az emberekkel, képes megvédeni a munkahelyeket és a nyugdíjakat - így ítéli meg a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét a Századvég által megkérdezettek csaknem fele.

A választók Orbán Viktort, a Fidesz miniszterelnök-jelöltjét ítélik meg a legkedvezőbben, és Bokros Lajos elutasítottsága a legmagasabb.

A miniszterelnöki alkalmasság szempontjából meghatározónak gondolt politikusi jellemvonások terén pedig még inkább megmutatkozik Orbán fölénye - derül ki a Századvég legfrissebb, március 16. és 22. közötti, ezer, véletlenszerűen kiválasztott felnőtt megkérdezésével végzett felméréséből.

A miniszterelnök-jelöltek megítélésének vizsgálatakor Orbán Viktor majdnem minden második megkérdezett (47%) körében népszerű. Őt Bokros Lajos, az MDF listavezetője követi 26 százalékkal. Még róla is majdnem kétszer annyian vélekednek pozitívan, mint a szocialisták miniszterelnök-jelöltjéről, Mesterházy Attiláról (15%) - emeli ki a közlemény.

Az elutasítottság dimenziójában viszont Bokros Lajos megítélése a legkedvezőtlenebb (54%). Őt Mesterházy Attila követi 48 százalékkal, a sort Orbán Viktor zárja (34%).

Ha lehetne közvetlenül miniszterelnököt választani, akkor a megkérdezettek 43 százaléka választaná Orbán Viktort, míg Mesterházy Attilának és Bokros Lajosnak a szavazók 14-14 százaléka szavazna bizalmat. Vona Gábort 4 százaléknyian látnák szívesen a miniszterelnöki székben.

Az elemzésből kiderül, hogy a válaszadók közel fele (48%) tartja erős vezetőnek Orbán Viktort. Őt e téren messze lemaradva követi Bokros Lajos (12%) és Mesterházy Attila (8%). A megkérdezettek szerint a Fidesz vezetője képes megvédeni a nyugdíjakat, képes munkahelyeket teremteni, és törődik az emberekkel.

A Századvég a pártok támogatottságát is mérte az említett időszakban. Ez alapján a Fidesz továbbra is jelentős fölényben van a többi párttal szemben, a második helyért azonban éles küzdelem folyik az MSZP és a Jobbik között: utóbbit a megkérdezettek közül ezúttal többen támogatták mint a szocialistákat.

A Nézőpont március utolsó hetében készített elemzése szerint egyik párt támogatottsága sem változott jelentősen; a Fidesz az aktív szavazók 55 százalékának szavazatára számíthat, míg az MSZP 12 százalékos, a Jobbik pedig 10 százalékos támogatottságban bízhat a biztosan voksolók körében. Az intézet felmérése alapján márciusban drasztikusan nőtt a Jobbik politikájának elutasítottsága.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.