Minél szigorúbb a rendőrség, annál több a bűncselekmény?

Minél szigorúbban lép fel a rendőrség, annál több bűncselekmény válik ismertté - hívja fel a figyelmet közleményében a Belügyminisztérium. A tárca az MSZP kritikájára reagál, a szocialisták azt róják ugyanis a kormány terhére, hogy tavaly nőtt a bűnözés.

A belügyminiszter beiktatása előtt a parlamenti bizottsági meghallgatásai során jelezte, hogy az első időszakban - a felderítés hatékonyabbá válása következtében - a bűncselekmények statisztikai mutatói is emelkedni fognak – tudatta közleményében a Belügyminisztérium szerdán.

A tárca az MSZP keddi kritikai észrevételeire reagált, a szocialisták ugyanis emlékeztették Pintér Sándort korábbi ígéretére, amely szerint „két hét alatt rendet teszünk az országban!" Itt az idő kimondani: a Fidesz-KDNP-kormány nemcsak a gazdaság, hanem a bűnüldözés területén is kudarcot vallott – hangoztatja az MSZP.

A Legfőbb Ügyészség honlapján közzétett statisztikák a párt álláspontja szerint azt mutatják, a kormányváltás óta inkább romlott a közbiztonság helyzete Magyarországon. A vagyon elleni bűncselekmények száma éppen úgy emelkedett, mint a felderítetlenül maradt bűncselekményeké.

Az MSZP álláspontja: nincs mit csodálkozni, amikor a kormány azt képzeli, hogy a "három csapással" egy csapásra megoldható minden közbiztonsággal kapcsolatos probléma, ráadásul úgy, hogy közben a rendőri szerveket, a rendvédelemben dolgozókat mind anyagilag, mind erkölcsileg ellehetetlenítik. Emlékeztetőül: az év eleji minisztériumi költségvetési elvonások legnagyobb vesztese a Belügyminisztérium lett a maga 35 milliárd forintos zárolásával, ebből 20 milliárd forint a rendőrséget sújtja.

A tárca álláspontja szerint az elkövetett bűncselekmények száma azt a tavaly megkezdett munkát tükrözik, amelynek eredményeképpen mára jóval hatékonyabban és eredményesebben tud fellépni a rendőrség, mint a kormányváltás előtt.

A kormányzati szándékot és eltökéltséget mi sem példázza jobban – érvel a BM –, mint hogy az állampolgárok biztonságának erősítése érdekében az év folyamán 2142 új rendőr kezdte meg szolgálatát az ország területén.

A minisztérium úgy látja, hogy a rendőrség hozzáállásának változása következtében mindenki nagyobb bizalommal fordul a rend őreihez. Jóval több feljelentés érkezett az elmúlt évben, mivel az emberek mára bíznak abban, hogy az ellenük elkövetett bűncselekmény kivizsgálásra kerül, és annak következményei lesznek az elkövetőre nézve. Jelentősen javult a felderítési mutató, sokkal több elkövetett bűncselekmény ügyében indult nyomozás.

A jogszabályi szigorítások következtében jóval nagyobb számban kerülnek rendőrségi eljárás alá olyan bűnelkövetők – olvasható a közleményben –, akik a korábbi liberális szabályozás értelmében nem minősültek annak, mivel elkövetett lopásuk értéke nem érte el a 20 ezer forintot.

A tárca felhívja a figyelmet arra is, hogy a szigorúbb eljárások következtében mára több mint ezer emberrel többen vannak a hazai börtönökben. Az elhelyezésük érdekében két börtönt újra nyitottak.

Az MSZP észrevételei annyiban kétségkívül megalapozottak, hogy az ismertté vált bűncselekmények száma tavaly az előző évihez viszonyítva 13,5 százalékkal nőtt, míg a regisztrált bűnelkövetőké 8,6 százalékkal emelkedett. A statisztika azonban nem jelzi az elkövetési időt, tehát azt nem tudni, hogy ezek a cselekményeket tavaly – ráadásul a kormányváltás utáni időszakban – követték-e el, vagy csupán akkor kerültek be a bűnügyi adatbázisba.

A képet árnyalja ugyanakkor, hogy az idei esztendő első felében nagyjából ugyanannyi bűncselekmény vált ismertté, mint egy évvel korábban. A vagyon és a személy elleni cselekmények száma viszont az idén még csökkent is. Ebből azonban a statisztikai adatszolgáltatási rendszer sajátosságai – és a vizsgált idő rövidsége – miatt megint csak nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.