Minek egy központi hivatalnak új szmsz, ha fél év múlva már nem létezik?

Lehet, hogy Lázár János sem tudta pár napja, mit fog bejelenteni csütörtökön? Olyan szervezetek működésére vonatkozó belső szabályok módosulnak ugyanis a Hivatalos Értesítő pénteki száma szerint, amelyek júliustól jelenlegi formájukban nem léteznek. Alig néhány hónapra pedig feleslegesnek tűnik új szabályzatokat kiadni.

Új szervezeti és működési szabályzat  lépett szombaton hatályba a Forster Gyula Nemzeti Örökséggazdálkodási és Szolgáltatási Központnál. Ez önmagában aligha lehetne hír, csakhogy a dokumentum a Hivatalos Értesítő pénteki számában jelent meg – egy nappal azután, hogy Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette: több mint hetven állami intézmény jogutód nélkül megszűnik, illetve beolvad a korábban a hivatalt irányító minisztérium szervezetébe.

Ezek között önálló feladat- és hatáskörrel rendelkező, országos illetékességű központi hivatalok is vannak. Ilyen például a vs.hu értesülése szerint a Forster Központ. Ezek a szervezetek pedig júliustól az eddig a tevékenységüket csupán irányító tárcák szervezeti egységeként működnek tovább.

Így igencsak kérdéses, miért volt szükség oly sietve módosítani az egyébként utoljára tavaly áprilisban aktualizált szmsz-t. Hiszen nem egészen fél év múlva a központ már nem is létezik önálló szervezetként.

Gondolhatnánk esetleg arra, hogy aki az új dokumentumot előkészítette, talán nem tudott a közelgő változásokról. Ez azonban kevésbé tűnik valószínűnek, hiszen az szmsz-t maga a miniszterelnökséget vezető miniszter adta ki utasítás formájában. Ő pedig csak tisztában volt vele, hogy mit akar.

Így magyarázattal legfeljebb az szolgálhat, hogy a központ működésében, illetve szervezeti struktúrájában olyan jelentős változások történtek, amelyek a hátralevő alig több mint öt hónapra is indokolják új szabályzat kiadását. De célszerű-e egy olyan szervezetre, amelyet hamarosan megfosztanak az önállóságától, ennyi energiát pazarolni?

Egy átgondolt átszervezés esetén vélhetően nem. Ha eddig jó volt a korábbi rendszer, kevesebb mint fél évre nemigen érdemes rajta változtatni, hiszen utána úgyis új struktúrában működik az egész. Így most feleslegesnek tűnik az e tisztségéből hamarosan távozó elnök hatásköreinek pontosítása, és nagyjából az is mindegy, hogy neki két vagy három szakmai helyettese van.

Mellesleg teljesen az sem zárható ki, hogy Lázár korábban nem tudta, mit fog bejelenteni a csütörtöki kormányinfón. Így az apparátusa előkészítette az szmsz-t, azt leadták a kiadónak, és a dokumentum annak rendje és módja szerint megjelent a Hivatalos Értesítőben. Egy biztos: az időzítés enyhén szólva érdekes.

Mellesleg a Magyar Bányászati és Földtani Hivatal elnökének ütemérzéke sem igazán jó, különben aligha most ad ki utasítást a hivatal közszolgálati szabályzatának kiadásáról. Ez a korábbi, 1-9/2011. számú MBFB-elnöki utasítás helyébe lép. Ha az csaknem öt évig jó volt, most már felesleges a módosításával fáradozni. Ez a hivatal ugyanis szintén szerepel az irányító minisztériumba való beolvadásra ítélt szervezetek listáján, bár könnyen lehet, hogy az elnöknek korábban fogalma sem volt róla, mit hall majd csütörtökön.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.