Mindszenti betegügy: pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész

Pénzbüntetés kiszabását kérte az ügyész a Szegedi Városi Bíróságon csütörtökön a hódmezővásárhelyi kórház orvosával szemben, akit foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétségével vádolnak egy 67 éves mindszenti férfi ellátásával kapcsolatban.

Az országos visszhangot kiváltó eset 2007. április 6-án történt és szinte azonnal a politikai viták középpontjába került, miután néhány nappal korábban lépett életbe a kórházak új ellátási rendje. A 67 éves mindszenti férfi háziorvosi beutalóval jelentkezett a szentesi kórház sürgősségi belgyógyászati ambulanciáján fokozódó fulladásos panasszal. A beteg itt a felajánlott kórházi kezelést saját felelősségére elutasította és távozott az intézményből. Délután a férfi háziorvosa riasztotta a mentőket, akik ekkor a hódmezővásárhelyi kórház belgyógyászati osztályára vitték a beteget. Itt a férfit ügyeletes orvosként a későbbi vádlott fogadta.

Lajkó Szilvia ügyész a Szegedi Városi Bíróságon zajló eljárás perbeszédében hangsúlyozta, a doktornő ekkor nem vizsgálta meg kellő alapossággal a férfit, így nem alkothatott pontos képet a férfi pillanatnyi állapotáról, s arról, szállítható-e. A pácienst egy orvos nélküli mentőben küldte tovább a szentesi kórházba, a férfi keringése azonban összeomlott és a beteg életét nem tudták megmenteni.

Kriveczky György ügyvéd a védence felmentését kérő perbeszédében kifejtette, bár a beteget aznap két orvos is látta, a vádlott volt az egyetlen, aki a pácienst nem "saját lábán" engedte el. A férfi a vásárhelyi kórházban nem volt olyan állapotban, amely sürgősségi ellátást igényelt volna, s ezt a vádlott pontosan meg tudta állapítani a tizennyolc perces megfigyeléssel és az elvégzett vizsgálatokkal, valamint a néhány órával korábbi leletek áttekintésével.

A védő elmondta, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium új eljárást rendelt el annak kiderítésére, hogy az esetben terheli-e valamilyen felelősség a mentőszolgálatot, s miként kerülhetett nyilvánosságra az a telefonbeszélgetés, amely a férfi halálát követően a doktornő és a mentők között zajlott.

Az ügyben 2009 novemberében született elsőfokú ítélet, amelyben elmarasztalták az orvost, és 200 ezer forint pénzbírságot szabtak ki rá. Ezt a döntést 2010 áprilisában az ítélet megalapozatlansága és eljárásjogi hibák miatt hatályon kívül helyezte a Csongrád Megyei Bíróság.

Az ügyben február 4-én hirdet ítéletet Vörös Erika bíró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.