Mindszenti beteg-ügy: ellentmondó szakértői vélemények

A vásárhelyi doktornő az egyik szakértő szerint megszegte a foglalkozás szabályait, a másik szerint nem szegte meg...

Újra elnapolták a "mindszenti beteg" ügyében foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetéssel vádolt hódmezővásárhelyi orvosnő ügyét a Szegedi Városi Bíróságon. Ő volt az ügyeletes, amikor 2007. április 6-án egy idős beteg meghalt a mentőautóban, miután a hódmezővásárhelyi kórházból átküldték a szentesibe, ahová a betegirányítás új szabályai szerint átkerült.

A büntetőperben korábban már két szakértői véleményt hallgatott meg a bíróság. Az egyik szerint megszegte a foglalkozás szabályait a vásárhelyi doktornő, mert nem végzett vérgáz- és EKG-vizsgálatot, a másik szerint nem szegte meg, mivel ezeket a vizsgálatokat néhány órával korábban elvégezték Szentesen, ahonnan a saját felelősségére hazaengedték a beteget. A kérdés eldöntésére felkért pécsi szakértő a kijelölt határidőre nem adta le a szakvéleményét, ezért egyszer már el kellett halasztani a kitűzött tárgyalást. Most is olyan ké-sőn érkezett meg a szakvéleménye, hogy nem volt idő arra, hogy az előző szakértők véleményt fűzhessenek hozzá. Ezen kívül a pécsi Igazságügyi Orvosszakértői Intézet vezetője nem ellenjegyezte a szakértői véleményt, így az nem felel meg a bünte-tőeljárás-jog szabályainak.

A harmadik szakvélemény szerint a vásárhelyi doktornő megszegte ugyan a foglalkozás szabályait, mert már a Szentesen végzett vérgázvizsgálat alapján is azonnal intenzív osztályra kellett volna tenni a beteget, de ez nem állt oksági összefüggésben a beteg halálával, mert az idős férfi mindenképpen meghalt volna.

A tárgyalást november 4-ére elnapolták - addig a harmadik székértői véleményhez megjegyzést fűzhet az első két szakértő.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.