Mindent kézben akar tartani a budaörsi Fidesz?

Köznevelési Intézményműködtető Szervezet létrehozásáról döntött a budaörsi képviselő-testület fideszes többsége – egy MSZP-s képviselő támogatásával. Az iskolák fenntartására létrehozandó, a város polgármestere szerint teljesen felesleges szervezet élére a kormánypárt bizalmi emberét állítanák.

Úgy tűnik, hogy azt a keveset, amit az oktatási szférából a Fidesz meghagy az önkormányzatoknál, a helyi szervezetei igyekeznek megkaparintani – így látja Budaörs polgármestere. A városban legalábbis ilyen irányú előterjesztést szavazott meg – egy MSZP-s képviselővel karöltve – a Fidesz a szerdán tartott képviselő-testületi ülésen.

Budaörsön két évtizede közmegelégedésre és az országos átlagot messze meghaladó színvonalon működteti féltucatnyi iskoláját az önkormányzat – hangsúlyozza Wittinghoff Tamás polgármester. Ezek az intézmények január elsején átkerülnek az államhoz, ám az üzemeltetési feladatok maradnak a helyhatóságnál.

„Józan ésszel azt hinné az ember, ha eddig megbirkóztunk a teljes intézményrendszer működtetésével, akkor nem okozhat gondot az üzemeltetés” – fogalmaz Wittinghoff.

A képviselő-testület Fidesz–KDNP-frakciója viszont ezt nem így látja, ezért azt kezdeményezték, hogy hozzon létre az önkormányzat az üzemeltetésre egy Köznevelési Intézményműködtető Szervezetet.

A polgármester szerint nem hatottak a racionális érvek, hiszen ha továbbra is az önkormányzat látná el az üzemeltetéssel kapcsolatos feladatokat, az nem kerülne plusz pénzbe, nem kellene új embereket felvenni, és nem lenne szükség új, a Fidesz számára megbízható és jól fizetett vezetőkre sem.

A Fidesz nem szeret semmit a véletlenre bízni, ezért az új szervezet vezetésére mindjárt javaslatot is tettek: jelöltjük egy fideszes volt külsős bizottsági tag, aki egy környékbeli település jegyzője. Ez utóbbi mellette szóló érvként hangzott el, hiszen ő nyilván jól tájékozott közigazgatási ügyekben.

„Az sem zavarta a javaslat támogatóit, hogy a budaörsi hivatalvezető éppen két hete lett az év jegyzője, így lehet, hogy ő is magas színvonalon lenne képes ugyanazt a feladatot ellátni, amit eddig is kiválóan elvégzett” – emelte ki a polgármester, akinek „szakmai” érvként a szemére vetették, hogy az elmúlt húsz év alatt túlságosan jó viszonyt alakított ki az iskolaigazgatókkal.

A Fidesz egyébként az ülés előestéjén egyeztetett is – persze Wittinghoff szerint ezt is amolyan fideszes módra. Két bizottsági vezetőjük egy kávéházba invitálta a helyi iskolaigazgatókat, ahová nem kaptak meghívást sem a reprezentatív szakszervezetek, sem a hivatal oktatási irodájának vezetője és természetesen a jelenlegi munkáltató, a polgármester sem.

Mivel Budaörsön a Fidesz van többségben a képviselő-testületben, joggal érezhették az igazgatók, hogy a tűzzel játszanának, ha bírálnák az elképzelést. Érdekes módon, ezen az egyeztetésen kritikai észrevétel nem is hangzott el – jegyezte meg Wittinghoff.

Az ügy pikantériája – tette hozzá –, hogy az új szervezet létrehozását csak a szocialista képviselő támogatásával sikerült megszavazni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.