Mindent elönt a belvíz a Közép-Tisza vidékén

Másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Zagyva egyes részein. A Közép-Tisza vidékén komoly problémát okoz a nagy kiterjedésű belvíz.

Az apadás miatt másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget a Zagyva Újszász és Jászberény közötti szakaszán, és ugyanez a fokozat érvényes a Hortobágy-Berettyón Karcag és Túrkeve között, valamint a Tápió visszaduzzasztással érintett szakaszán - közölte a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Köti-kövizig) védelemvezetője.

Lovas Attila igazgató tájékoztatása szerint azonban a Zagyván és a Tarnán újabb árhullámok indultak el, amelyek lassítják az apadást. A Tisza árhulláma jelenleg Dombrád, Tiszabercel térségében tetőzik, Szolnoknál a tetőzés várhatóan szombaton következik be, hat méter körüli vízállással.

A töltések mentén megjelentek az árvízi kísérő jelenségek: fakadóvizet 2,4 kilométer hosszon, talpszivárgást 880 méteren, csurgást két helyen észleltek a vízőrök a Zagyva mentén. Az árvíz által érintett folyószakaszok mentén a fokozatnak megfelelően 24 órás őr- és figyelőszolgálatot látnak el.

A Közép-Tisza vidékén a helyi hókészlet már elolvadt, de a területre hulló csapadék miatt továbbra is nőtt az vízzel elöntött területek nagysága, mértéke meghaladja a 34 ezer hektárt. A belvíz elleni védekezés a Köti-kövizig szinte teljes működési területén folyik. Nyolc szakaszon másodfokú készültség van érvényben, a szivattyútelepek 24 órás üzemmódban működnek. Az alacsonyan fekvő vagy lefolyástalan földeken komoly problémát okoz a nagy kiterjedésű belvíz. Elvezetése a csatornák növényekkel való benőttsége miatt lassan halad, ezért több helyszínen elrendelték a lefolyási akadályok eltávolítását. Az ár- és belvízvédelmi munkákban az elmúlt 24 órában összesen 308-an dolgoztak, a szolnokiak mellett győri vízügyes szakemberek.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.