Mindent az Audira ken a megvádolt zöld vezető

Nem ismeri el bűnösségét a Tiszántúli Természetvédők Társulatának elnöke, akit azzal vádol az ügyészség, hogy meg akarta zsarolni az Audit egy győri gyárépítés során. Zsák Ferenc Tibor pere ma kezdődött meg Debrecenben.

– Természetvédők vagyunk, akiket a pénz nem érdekel. Amikor meghallottuk az ajánlatot, miszerint fizetnének is azért, hogy elálljunk a pereskedéstől, meghűlt bennünk a vér – többek között ezt vallotta első bírósági kihallgatásán Zsák Ferenc Tibor, a debreceni székhelyű Tiszántúli Természetvédők Társulata (TTT) elnöke csütörtökön a Debreceni törvényszéken.

A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) 2012-ben vesztegetés megalapozott gyanúja miatt tett vádemelési javaslatot a győri Audi-gyár bővítését megakadályozni próbáló TTT elnöke ellen. Az 1957-ben született Zsák Ferenc Tibor által egyszemélyben vezetett, húsz éve működő egyesület a bíróságon támadta meg 2011-ben a gyár környezethasználati engedélyét, ám közben tárgyalt az Audival, s a vád szerint 200 millió forintot kért azért, hogy visszavonja a fellebbezését a környezethasználati engedéllyel kapcsolatos bírósági eljárásban. A pénzt támogatási szerződés alapján, öt évre elosztva kérte. Az Audi elfogadta az ajánlatot, aláírta a szerződést, de a tárgyalás során értesítette a rendőrséget, majd feljelentést tett.

A vádirat ismertetése során a csütörtöki tárgyaláson az ügyész közölte: Zsák Ferenc Tibor tévedésbe ejtette az Audit azzal, hogy a gyár céljaira kijelölt ingatlan természetvédelmi értékét túlbecsülte, és így jogtalanul próbált anyagi forrást szerezni.

A vádlott a tárgyaláson tagadta bűnösségét, és a saját védelmében több mint két óra hosszan olvasta föl írásbeli vallomását, majd a bíróság kérdéseire is válaszolt. Védekezésének lényege az volt, hogy ő maga vagyontalan ember, a TTT-től soha nem vett föl bérjellegű juttatást, és az Audi esetében nem a pénzszerzés, hanem a természetvédelmi értékek megóvása volt a célja. Zsák Ferenc Tibor – aki korábban négy hónapot ült előzetesben – közölte: egy Szabó Ákos nevű ügyvéd azt mondta neki, hogy győri önkormányzati cégek megbízásából tárgyalna vele arról, hogy 30-35 millió forint ellenében ne akadályozza meg az Audi beruházását. Zsák Ferenc Tibor szerint ő az ajánlatot visszautasította.

Az Audival között szerződés kapcsán azt mondta: a megegyezést nem ő, hanem az autógyár kezdeményezte, ugyanis egy Áder István nevű cégvezető kereste meg a 200 milliós ajánlattal, amelyet ő azért fogadott el, hogy valamelyest kompenzálni lehessen a gyárépítés által okozott károkozást.

Azzal kapcsolatban, hogy a 200 milliós támogatási szerződés megkötése után a TTT végül is miért állt el a további pereskedéstől, Zsák Ferenc Tibor azt állította: nagyon sok gyalázó levelet kaptak Győr-Moson-Sopron megyéből olyan magánszemélyektől, akiknek nem tetszett, hogy ternészetvédelmi szempontok miatt meg akarnak hiúsítani egy fontos beruházást. Hozzátette: kényszerhelyzetbe hozta őket az is, hogy az ügy továbbviteléhez jogi képviselőre lett volna szükségük, de erre nem volt pénzük.

A tárgyalás jövő kedden tanúk meghallgatásával folytatódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.