Mindenre lecsaphatnának Budapesten a lopóautók

Bármelyik szabálytalanul parkoló gépjárművet elszállíthatnák a jövőben Budapesten a közterület-felügyelet által megbízott cég lopóautói - amennyiben a Fővárosi Közgyűlés áldását adja az erről szóló előterjesztésre. Közlekedési szakemberek a korrupció melegágyának tartják az megoldást.

Nagy üzletet hoz majd valakinek a főváros terve, ami szerint minden tilosban parkoló autót elszállíthatna az a cég, amellyel a közterület-felügyelet szerződne – vélik a hvg.hu-nak nyilatkozó közlekedésrendészeti szakemberek. Jelenleg jogszerűen csak azokat a kocsikat lehet elvontatni, amik a közlekedést akadályozzák vagy a biztonságot veszélyeztetik. A hvg.hu szerint csak a korrupciónak ágyazna meg, ha valamennyi tilosban parkoló autót el lehetne szállítani.

A kerékbilincselés és az autószállító trélerek - az úgynevezett lopóautók - bevetése nagy üzlet. A hvg.hu-nak nyilatkozó egykori magas rangú rendőri vezető és más közlekedésrendészeti szakemberek szerint is visszaélésre adhatna okot, ha nem válogathatnának a tilosban várakozó gépkocsik között, és nem csak azokat rakhatnák fel a "lopóautókra", amelyek akadályozzák a forgalmat, vagy olyan helyen állnak, hogy balesetet okozhatnak.

Márpedig erre is lehet számítani, hiszen a héten tárgyalja a Fővárosi Közgyűlés azt az előterjesztést, amelynek alapján – ha elfogadják – szigorúbban lépnek majd fel a tilosban parkoló járművekkel szemben. Immár nem fáradoznának azzal a Fővárosi Közterület-felügyelet (FKF) munkatársai, hogy kerékbilincset tegyenek a renitens autósokra, hanem egyből elszállítanák a rossz helyen parkoló gépkocsit. Erre a feladatra – a tervek szerint – egy pályázat útján kiválasztott céggel szerződnének - írja a hvg.hu.

Mindezt a közgyűlési előterjesztés azzal indokolja, hogy „Budapest közlekedésében jelenleg kaotikus állapotok uralkodnak. A fegyelmezetlen gépjármű-üzemeltetők nap mint nap megszegik a közterület-használat és a KRESZ szabályait. Nem teljesítik parkolási díjfizetési kötelezettségeiket, parkolási engedély nélkül használják a várakozásra kijelölt közterületeket, elfoglalják a mozgáskorlátozottak számára kijelölt várakozóhelyeket... Tarthatatlan az a helyzet, hogy a közlekedési szabálytalanságok legkirívóbb szabálysértői – a külföldi rendszám mögé bújó, pökhendi, arrogáns magatartást tanúsító szabálysértők – annak tudatában követik el a szabálytalanságokat, hogy tetteikért alig, vagy egyáltalán nem vonhatók felelősségre.”

A közterület-felügyelet már hét évvel ezelőtt szemet vetett a vontatótrélerekben rejlő lehetőségre, erre 2009-ig várniuk kellett. Mindenesetre 2004-ben a városrendészeti bizottság úgy látta, hogy az autók „begyűjtését” a fővárosnak kellene végeznie, de bármilyen cég megbízása, szerződés vagy alapítvány bevonása nélkül. Amikor a városatyák erről szövögették terveiket, hiányolták azt is, hogy a rendőrség elfeledkezett erről a munkáról, és egy jó ideje nem szállítják el a rossz helyen várakozó személygépkocsikat. Állítólag azért, mert a testület nem „akarta ezzel is rontani az amúgy sem túl nagy népszerűségét”. Úgy látszik, ez most nem izgatja Budapest vezetését - írja a hvg.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.