A csok-osoknak a kormány csókját ígéri Lázár

Kötelező lesz építészt és műszaki ellenőrt fogadni a magánépítkezésekhez. Nincs felső határa a csokra fordítható állami kasszának.

A tegnapi kormányülés legfontosabb kérdése a Családi Otthonteremtő Kedvezmény módosítása volt. A kabinet két új kormányrendeletet vitatott meg a használtingatlan-vásárlásra és -felújításra, illetve az újlakás-vásárlásra vonatkozóan. Minderre azért került sor, mert nem várt és mindent elsöprő érdeklődést tapasztaltak.

A 2016-os költségvetésben 46 milliárd szerepel, de ez felülről nyitott kassza. Ez tehát nem plafon, hanem a minimum. A csokra jelentkezők a kormány csókjában részesülhetnek – vicceskedett Lázár János. Hozzátette: a társadalom 80-90 százaléka támogatja, hogy a gyermeket vállalók otthonteremtését támogassák.

Az új szabályok érthetőek és egyszerűek lesznek, és február elsejével válnak hatályossá, de kiterjednek a már beadott kérelmek ügyére – mondta Lázár János. A kancelláriaminiszter beszámolója szerint a települési önkormányzatok is támogatnák a kormányprogramot olcsó vagy ingyenes telkekkel. A kormány tárgyalta az új építési szabályokat is, mivel az építész és a mérnök szakma is aggályát fejezte ki.

A Magyar Építész Kamarával egyeztetve építési engedélyezési eljárás továbbra sem lesz, viszont kötelező lesz építészt és műszaki ellenőrt fogadni. Az önkormányzathoz benyújtott egyszerűsített kiviteli tervet kell benyújtani, amelynek megvalósulásáért az építész és a műszaki ellenőr felel. Az építkezést legalább hat alkalommal kell ellenőriznie, ezért legfeljebb 180 ezer forintot kérhet.

Lázár közölte azt is: a tervezéskor minden helyi és országos építési előírást be kell majd tartani. Ez garancia lehet a hitelező pénzintézeteknek a minőségre, az önkormányzatoknak a városképvédelemre.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.