Minden párt karcsúsítaná az önkormányzatokat

Mind a hat országos listát állított párt foglalkozik választási programjában az önkormányzati rendszer reformjával: az MSZP, a Fidesz, az MDF, a Jobbik és a Civil Mozgalom (CM) is indokoltnak tartja az önkormányzati képviselő-testületek létszámának csökkentését, a Lehet Más a Politika (LMP) átalakítaná az önkormányzatok finanszírozását.

Az MSZP - választási programja szerint - a képviselő-testületek létszámának differenciált csökkentését tartja indokoltnak. Kisebb településeknél a polgármesteri tisztség főállásban történő betöltésének korlátozását, az alpolgármesterek számának jogszabályi meghatározását, valamint a képviselő-testületi tagok összeférhetetlenségi szabályainak szigorítását javasolják.

Gy. Németh Erzsébet, az Országgyűlés önkormányzati és területfejlesztési bizottságának szocialista elnöke korábban kifejtette: az MSZP törvényben rögzítené az önkormányzatok részesedési arányát az állami költségvetésből.

A párt szerint emellett szükség lenne a finanszírozás megváltoztatására, a polgármesterek közvetlen megválasztására, valamint a budapesti kétszintű önkormányzati rendszer egyszerűsítésére.

A Fidesz felezne

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és több fideszes, KDNP-s politikus is hangoztatta: amint megalakul az új parlament, a Fidesz javaslatot fog tenni az önkormányzati képviselő-testületek létszámának megfelezésére, valamint az Országgyűlés létszámának csökkentésére. A Fidesz szerint a nagyvárosokban, megyékben, és a fővárosban van lehetőség a "politikai osztály felezésére", és a párt szerint szükség lesz a kistérségi, területfejlesztési rendszer újragondolására is.

Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere a közelmúltban azt mondta, az önkormányzati hatáskörök és a választási rendszer is átalakításra szorul, a kistérségi önkormányzati társulások jövőjéről is "komolyan el lehet gondolkodni". Szerinte az önkormányzati választásokig csak a helyhatósági választásra vonatkozó törvényt kell "rendbe tenni", és a választott képviselők számát szabályozni, az önkormányzati feladatok rendezésére nincs ilyen szigorú határidő. "A következő lépésben szeretnénk az önkormányzatok által ellátandó feladatokat jelentősen csökkenteni, és az önkormányzatok életét szabályozó joganyagot egyszerűsíteni. (...) A közigazgatási joganyag negyven százalékát hatályon kívül kellene helyezni" - értékelte Kósa Lajos.

A Fidesz-KDNP választási programjában az olvasható: a rossz gazdasági helyzetben kényszerpályára kerülő önkormányzatoknak nehézséget jelenthet a helyi közfeladatok és közszolgáltatások fenntartása, másrészt nagyon alacsony az önkormányzatok közötti együttműködési képesség.

Az MDF hatszázra csökkentené az önkormányzatok számát

Az MDF az önkormányzatok számát körülbelül hatszázra csökkentené le. A párt szerint is csökkenteni kell az önkormányzati képviselők számát. Az MDF választási programjában rámutat arra: a 3.194 önkormányzat saját hatáskörében önállóan dönt és igazgat, miközben a közszolgáltatásokat nem tudja megfelelő színvonalon biztosítani a polgárok számára. Az MDF szerint az általuk szükségesnek tartott reformok fokozatosan, 2022-ig vezethetők be. Az MDF szorgalmazza a normatív támogatás mellett a helyi adózás szerepének jelentős növekedését. Szerintük erre módot adna a személyi jövedelemadóból származó bevételek minél nagyobb hányadának visszaosztása, illetve tisztán helyi adó lehet a megnövelt alapú és így nagyobb bevételt termelő ingatlanadó. A párt szerint így nem lenne szükség a helyi iparűzési adóra.

Jobbik: név szerint közzétett képviselői szavazatok

A Jobbik választási programjában szerepel, hogy a megyei önkormányzatokat egy, az eddiginél jóval kevesebb tagot számláló, a települési önkormányzatok által választott testület vezesse. A párt szerint egyebek közt szükség van a településfinanszírozás gyökeres átalakítására, az önkormányzatok költségvetésének, gazdálkodásának átláthatóbbá tételére, az önkormányzati vagyon elidegenítésének szigorítására, a föld és a közművek törzsvagyonná minősítésére, a régió fogalmának eltörlésére, a zöldmezős beruházások korlátozása. A Jobbik azt támogatja, hogy a jövőben ismét az önkormányzatok szedjék be az iparűzési adót, emellett növelnék a személyi jövedelemadó önkormányzatoknál maradó részét.

Választási programjukban szerepel az is: az önkormányzati képviselők és a bizottsági tagok szavazatait név szerint hozzáférhetővé tennék a települések honlapjain, átvilágítanák az önkormányzatok érdekeltségi körébe tartozó gazdasági társaságokat.

LMP: nagyobb pénzügyi átláthatóságot!

A Lehet Más a Politika (LMP) szerint át kell alakítani az önkormányzatok finanszírozását, úgy, hogy az önkormányzatok pénzügyi önállósága nőjön. A párt választási programjában szerepel, hogy az önkormányzatok működésének átláthatósága érdekében minimálisra szűkítenék a zárt ülések elrendelésének lehetőségét a helyi képviselőtestületeknél. Az LMP csökkenteni szeretné az iparűzési adó súlyát és mértékét, mint írják, hosszú távon akár ennek az adónemnek a teljes megszüntetésével is.

CM: megyék helyett e-közigazgatás

A Civil Mozgalom (CM) is az önkormányzatok és önkormányzati képviselők számának csökkentését hirdeti. Bevezetné az e-közigazgatást. A párt választási programjában kifejti: egyértelműsítené a törvény szabta állami és önkormányzati feladatokat. A "haszontalan", kiüresedett fővárosi és megyei közigazgatási szintet megszüntetnék, helyette helyzetbe hoznák a kistérséget és a régiókat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.