Vigyázzon! Lehet, hogy a szomszédja tbc-s

A tubercolosisban szenvedők néhány hét kezelés után jobban érzik magukat, sokan önkényesen elhagyják a kórházat, és sokszor a tüdőgondozóban ingyenesen biztosított gyógyszerekért sem mennek el.

A budapesti ember az utcán, metrón közlekedve alighanem minden nap elhalad fertőző tbc-s beteg mellett - áll a Semmelweis Egyetem közleményében. Minden héten érkezik az egyetem Pulmonológiai Klinikájára 2-3 fertőzött, akik sokszor hónapokat töltenek az intézményben. Évente országosan 1500-an betegednek meg. Bár ez az adat alig rosszabb, mint az európai átlag, a főváros VIII. kerületében a mutatók az évtizedekkel korábbi állapotot idézik - figyelmeztet az SE.

A tbc-s betegek többsége mélyszegény vagy hajléktalan, de nem ritka a középosztályból érkezett fertőzött sem. A legveszélyeztetebbek az ország legszegényebb kistérségeiben élnek távol az egészségügyi intézményektől.

A tüdőgyógyászat a nyugati országokban részben, vagy teljesen egybeolvadt a belgyógyászati intenzív terápiával. Magyaroszágon összesen több, mint 600 ezer krónikus obstruktív tüdőbetegségben szenvedő ember él. A hazai és nemzetközi statisztikák szerint is légzőszervi betegség lesz hamarosan a harmadik leggyakoribb korai halálok. Sok a krónikusan fulladó beteg, gyakran egyszerre tüdő- és szívbetegek, szövődményes fertőzéseik vannak, esetleg daganatos betegségben is szenvednek.

A Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján problémát jelent, hogy amikor a tubercolosisban szenvedők néhány hét kezelés után jobban érzik magukat, sokan önkényesen elhagyják az intézményt, és sokszor még a tüdőgondozóban ingyenesen biztosított gyógyszerekért sem mennek el. Ez elősegíti a gyógyszer-rezisztens kórokozók terjedését, az ilyen tbc-s esetek kezelése pedig különösen hosszadalmas, nem ritkán szintén reménytelen.

Ezért az egyetem szerint mindenképpen szükség lenne régiónként egy-egy olyan közponra, ahol a tartós kezelésre szoruló tubercolosissal fertőzött betegeket a többiektől elkülönítve gyógyítják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.