Minden második fiatal nem megy nyaralni

A fiatalok több mint fele nem nyaral, legalábbis a nyár első hónapjában 47 százalékuk nyilatkozott úgy, hogy volt vagy megy az idén pihenni – ezt az eredményt hozta egy reprezentatív felmérés.

Azok aránya, akik az idén várhatóan nem jutnak el nyaralni, az országrészeket tekintve Kelet-Magyarországon a legmagasabb, 61 százalék – derül ki a K&H Bank által végzett reprezentatív felmérés adataiból.

Az átlagos magyar fiatal belföldön, vízpart mellett tölt el egy hetet szabadság gyanánt. A külföldre utazók többsége is a vizet, a tengerpartot keresi, de sokan választják az aktívabb nyaralást kirándulással, túrázással.

Átlagosan 76 ezer forintot szánnak a nyaralásra a fiatalok – ezt mutatják a K&H pályakezdők jóléti index kutatási adatai. A nyaralásra fordított összeg a férfiak esetében magasabb, 89 ezer forint, szemben a nők 69 ezer forintjával.

Ezt az összeget az aktív keresők 73 százaléka egymaga teremti elő, a diákoknak mindössze 26 százaléka tesz így, az ő nyaralási költségeik nagyobb részét vagy teljes egészét a szülők finanszírozzák. Aki maga teremti elő a pénzt, annak jellemzően spórolnia kell rá, többségük három-hat hónapot gyűjt erre a célra.

A kutatás szerint a többség, 66 százalék hét napot vagy kevesebbet nyaral, az ennél hosszabb nyaralás inkább csak a budapestiekre jellemző.
A megkérdezettek 38 százaléka belföldi úti célt választ magának, közülük 77 százalék tervez vízparti nyaralást. Kirándulás, túrázás 38 százalékuk terveiben szerepel. Bulizást a férfiak 33 százaléka tervez, a nők ezen a téren visszafogottabbnak tűnnek, csak 14 százalékuk töltené ezzel a nyaralást. Zenei fesztiválokat húsz százalékuk nevezett meg nyaralási célként.

A külföldi utazást a válaszadók 16 százaléka említette, a budapestiek negyede, a vidéken élőknek nem egészen 15 százaléka tervez pihenést más országban. A külföldre utazók körében a tengerpart a legnépszerűbb, a fiatalok 55 százaléka készül ide, de a kirándulás, túrázás is kedvelt a körükben, 42 százalék említett ilyen programtervet. Aktív sportolásra külföldön szinte csak férfiak vágynak, majd negyedük töltené el ezzel a szabadságát.

A nyaralást a fiatalok 56 százaléka párban tervezi, nagyobb társasággal a férfiak 29 százaléka nyaralna, míg a nőknek csak 16 százaléka - derül ki a kutatásból.


A K&H pályakezdők jóléti index elnevezésű felmérésében negyedévente 500, 19 és 29 év közötti fiatalt kérdez interneten kiküldött kérdőív segítségével. A megkérdezés a városi népességre terjed ki és reprezentatív.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.