Minden harmadik betegnek gond az orvosság megvásárlása

A betegek több mint harmadának anyagi gondot jelent a receptek beváltása - derül ki a Szinapszis Kft. kutatásából.

A gyógyszerekre fordított kiadások az 50 000 forint alatti jövedelemmel rendelkezőknek okoznak problémát, 67 százalékuknak jelentős anyagi teher a gyógyszerek kifizetése. A 150 ezer forint fölötti jövedelemmel rendelkezők között a legnagyobb azoknak az aránya (39 százalék), akiknek az sem okozna nehézséget, ha többet kellene gyógyszerre költeniük.

A több betegséggel kezelt embereknek nőtt a legnagyobb mértékben az elmúlt évben a patikaszerek ára. Ők havonta több mint 13.000 forintot költenek gyógyszerekre.

Az idős, alacsony jövedelmű betegek 94 százaléka szed tartósan receptköteles gyógyszert
A tartósan szedett gyógyszerek feltérképezése során kiderült, hogy a receptre kapható gyógyszerek fogyasztása minden korcsoportban jelentős, ám az életkorral mind több betegségre lehet szert tenni.

A megkérdezettek között az idősebbek körében előforduló leggyakoribb betegségek a magas vérnyomás, a mozgásszervi megbetegedés, a koleszterinproblémák, az kardiológiai problémák, illetve a cukorbetegség. A fiatalabbak körében a savtúltengés, reflux, az allergia, és a pszichiátriai betegségek a legjellemzőbbek.

A krónikus betegek mintegy háromnegyede tájékozódik a gyógyszerek árával kapcsolatban. A tájékozódás tényét alapvetően nem befolyásolja, hogy hány betegségben szenved a beteg, az azonban igen, hogy mennyire érzi tehernek a kifizetett gyógyszerköltségeket (legyen az kisebb vagy nagyobb összeg). A betegek fele a patikusnál érdeklődik az árakról, ám minden harmadik beteg az interneten is tájékozódik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.