Támadhatatlan támfal

A főváros az összes illetékes hatóság és szervezet jóváhagyásával vette át a budai alsó rakpart támfalát, a főváros tehát semmilyen hibát vagy visszaélést nem követett el a beruházás során - reagált az önkormányzat az építkezést ért tegnapi bírálatokra.

A Budapest Világörökségéért Alapítvány (BVA) tegnapi sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy az Európai Bizottság vizsgálatot indított a budai alsó rakpart hibás, az UNESCO világörökségi előírásainak nem megfelelő átépítéséről és az akörüli visszaélésekről. Továbbá szintén az Európai Bizottság határozatára hivatkozva kilátásba helyezte az uniós támogatás megvonását.

A beruházás kommunikációjáért felelős Café PR Kft. ezzel kapcsolatban közleményében az alábbiakról tájékoztatta a Népszabadságot. Mint írják, a partfal az Európai Unió követelményeinek, a magyar jogszabályi és hatósági előírásoknak, a vállalkozói szerződésben foglaltaknak, a szakhatóságok és szakértők elvárásainak megfelelően épült meg, amely műszaki, statikai és tartóssági alkalmasságát számításokkal és valós igénybevétellel is bizonyították. Ennek következtében a beruházó főváros visszautasítja a partfal javíthatatlanul hibás minősítését, továbbá az építésével kapcsolatban felmerült visszaélések gyanúját.

A kivitelezés során a fent említett hatóságok több alkalommal is megtekintették és folyamatosan nyomon követték a munkálatokat. Az átadás-átvételt megelőzően a BVA korábbi esztétikai kifogásaira hivatkozva a partfal kivitelezését a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felkérésére egy független szakértő, a Műemlékek és Műemléki Együttesek Nemzetközi Tanácsának (ICOMOS) magyar nemzeti bizottsága is megvizsgálta.

Az ICOMOS jelentése szerint „a budapesti világörökség kiemelkedő egyetemes értékét hordozó, megtestesítő úgynevezett ’attribútumok’ szempontjából ugyanakkor másodlagos szereppel bírnak a közelnézetben a nem tökéletes esztétikai kialakítású részletek, mivel azok a távolabbi, átfogó nézetre épülnek”.  Ez azt jelenti – áll a közleményben –, hogy a partfal burkolata megfelel az eredeti kialakításnak, a közelnézetben felfedezhető kisebb, nem tökéletes esztétikai kialakítások másodlagos szereppel bírnak, hiszen a budapesti világörökség részét képező partfal látképe alapvetően távolabbról (hajóról, túlpartról) érvényesül.

A beruházó rendszeresen tartotta a kapcsolatot az EU illetékes szervezeteivel, finanszírozási kérdésekről egyeztettek, valamint a partfalépítés részleteiről tájékoztatta az unió kapcsolattartó munkatársait. A főváros többek között a műszaki ellenőr, az árvízvédekezésért felelős szervezetek, az üzemeltető, az engedélyező hatóság (a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség) és az örökségvédelmi szempontból illetékes szakhatóság, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyásával 2010. július 29-én vette át az elkészült partfalat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.