Minden újszülött után ültessünk egy fát!

A közterületi fák védelmét és országos faültetési programot szorgalmazó határozati javaslatot terjesztett a parlament elé Szabó Marcel, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes. A zöldombudsman szerint minden évben legalább annyi fát el kellene ültetni, amennyi gyermek születik az országban.

A közterületi fák átlagosan annyi ideig élnek, mint az emberek; ha nem akarjuk, hogy a sűrűn beépített övezetekben pótolhatatlan ökológiai szolgáltatásokat nyújtó fák állománya összezsugorodjon, minden megszületett gyermek után el kellene ültetni egy fát az országban.

A zöldombudsman szerint egy ilyen országos hatósugarú kezdeményezés a települések zöldterület-gazdálkodását is átalakítaná, hiszen tudatosan tervezni kellene a faültetést, biztosítva a növénytelepítésre alkalmas zöldfelületeket. Az intézkedés egyszerre javítaná az életminőséget, a környezet állapotát és a lokális klimatikus viszonyokat, egyúttal pedig a nemzedékek közötti szolidaritást is kifejezné, hiszen a ma elültetett fák leginkább a következő generáció(ka)t szolgálnák – nyilatkozta lapunknak a Fatestvér Program keddi meghirdetéskor Szabó Marcel.

A zöldombudsman szerint a kezdeményezés a magyar hagyományban gyökerezik – Chernel István és Hermann Ottó javaslatára több mint száz éve ünnepeljük május 10-én a madarak és fák napját, Klebelsberg Kunó egykori közoktatási miniszter már a múlt század első felében szorgalmazta a gyermekenkénti faültetést, és hasonló gyakorlatot jelenleg is számos település folytat az országban –, és vitathatatlanul a közjót szolgálja, ezért bízik benne, hogy a politika is felkarolja.

A biztoshelyettes, élve jogszabály-kezdeményezési jogával, határozati javaslatot terjesztett a parlament elé: a határozatban az országgyűlés felkérné a kormányt, hogy szeptember 30-ig nyújtsa be a Fatestvér Program működéséhez szükséges törvényjavaslatot, a program céljainak maradéktalan teljesítéséhez szükséges teljes jogalkotási csomagot pedig december 31-ig készítse el.

A csomagnak tartalmaznia kellene a szükséges finanszírozást, illetve egy olyan törvényt, amely a közterületi fák védelmével és ápolásával foglalkozik. Most ezt a kérdést egy 2008-as kormányrendelet szabályozza, ám annak előírásait a kormányzati beruházások esetében – ahogyan arra a Kossuth tértől a József nádor térig rengeteg példa van – visszatérően megszegik.

A törvénynek tartalmaznia kellene a fák ökológiai értékének meghatározását (jelenleg illegális fakivágások esetén a tűzifa értékével számolnak, mert az ökológiai érték fogalmát a magyar jog nem használja), a fenntartás és ápolás kötelezettségét, a védelem biztosítékait, az illegális fairtás szankcióit, valamint a fapótlási kötelezettség egyértelmű, legalább a kivágott fák ökológiai értékével megegyező famennyiséget előíró meghatározását.

A program jelképes elindításaként tegnap a Népligetben ültettek el 22 facsemetét kisiskolások közreműködésével. Egy országos léptékű faültetéshez szakmai becslések szerint évi 200-300 millió forint támogatást kellene kapniuk az önkormányzatoknak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.