Minden testnyílásba benyúlnak a kápolnában – itt a jelentés a brutális kaposvári börtönről

Két éve a strasbourgi Európa Tanács kínzás és embertelen vagy megalázó bánásmód ellenes bizottsága lesújtó képet festett a Somogy megyei Büntetés-végrehajtási Intézetről. Most kiderült, sok változás nem történt: az alapvető jogok biztosa, Székely László is megannyi visszásságot, szabálytalanságbot és törvénytelenséget rögzített a kaposvári börtönről szóló friss jelentésében.
Az egy évvel ezelőtti vizit során dokumentumok, mérések és személyes interjúk alapján kaptak átfogó képet a kaposvári börtönállapotokról. A sonline.hu cikke szerint ezek voltak a legdurvább hiányosságok és törvénytelenségek:

– A fogvatartottak túlzsúfoltan élnek, még a minimális három négyzetméter mozgástér sem adatik meg számukra.

– Amikor a rabok jelzik, hogy közölni akarnak valamit, akár órák is eltelnek, mire a személyzetből valaki odamegy hozzájuk.

– Nincs szellőzés, az őrök – szökéstől tartva – sokszor még a legnagyobb nyári melegben sem engedték kinyitni az ablakokat.

– Az ágyfelszereléshez tartozó pokrócokat a börtön csak félévenként tisztíttatja.

– Az egyetlen zuhanyzóban – amelyet eltérő időpontban, de csoportosan használnak a férfiak és a nők – nincs zuhanyrózsa, csőcsonkok lógnak ki a falakból, a víz hőfoka nem szabályozható, a helyiség párás, koszos és penészes.

– Előfordult, hogy egy különösen agresszív fogvatartottat az őrök megjutalmaztak, mert a „helyrerakja" az amúgy „kezelhetetlen" fogvatartottakat.

– A rabok a kapott csomag erőszakos elvételéről, verekedésekről és verésekről beszéltek a bizottság előtt, és arról is, hogy megalázó sztriptíztáncra kényszerítik őket.

– A rabokat gyakran átvizsgálják, a motozás egyik helyszíne a börtön kápolnája, ahol több társuk előtt kell mezítelenre vetkőzniük, és még testüregeiket is átvizsgálják, holott azt csak orvos tehetné meg.

– Az őrök sokszor egymással is veszekednek, túlterheltek, fásultak, s nagy a fluktuáció az intézményben.

A lap szerint az ombudsmani bizottság 24 pontos ajánlást fogalmazott meg a feltárt hiányosságok és törvénytelenségek megszüntetésére, emellett felkérte a büntetés-végrehajtás országos parancsnokát, hogy intézkedjen az áldatlan állapotok megszüntetése érdekében.

 

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.