Lepel alatt marad minden magyar szobra

„Arra gondoltam, hogy a bal- és jobboldal legfeljebb arról a szoborról nem kezd el vitatkozni, amelyik le van takarva" – indokolta lapunknak Weiler Péter a fehér lepel alatt pihenő mű megalkotását.

Weiler Péter képzőművész a Kossuth téren, a Parlament előtt avatta fel a szobrot, amely véleménye szerint minden magyar állampolgár számára elfogadható, együtt és békében koszorúzhat és emlékezhet előtte balos és jobbos egyaránt. Az biztos, hogy nehéz lenne érvgazdag emlékezetpolitikai meccset vívni róla, minthogy rejtve marad.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Weiler azt mondja, az ötlet még a múlt évben jutott az eszébe, amikor a fővárosban egy avatóünnepség mellett haladt el. Nem várta meg, hogy lerántsák a „takarót", továbbsietett. „Arra gondoltam, milyen jó lenne, ha ez a mellszobor úgy maradna, elbújtatva. Nem kellene azon izgulni, kit ábrázol, ki szerint méltatlan az emlékezésre a személy, miért követi majd politikai vita az alkotás elhelyezését."

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Ráadásul a művész szerint az is kabaréba illik, ahogyan idehaza hozzák és viszik a szobrokat. Így összegez: „Ma az alkotások aktuálpolitikai célokat szolgálnak, miközben jó lenne eltávolítani a műveket a politikától."

Annak érdekében, hogy üzenete minél több helyre eljusson, több faluba és városba elviszi letakart szobrát.

Fotó: Reviczky Zsolt / Népszabadság

Hiszen úgy néz ki, csak úgy lehet egy mű mindenkié, ha közben senkié.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.