Minden jól működik, legfeljebb meghalnak a gyerekek

Benyugtatózva fejre ejtette június elején két hónapos kisfiát egy recski férfi, akinek nagyobb gyermeke már háromszor szenvedett életveszélyes fejsérülést. A Heves Megyei Kormányhivatal szerint a gyermekvédelem nem hibázott.

Talán magát a gyermekvédelmi rendszert is megingathatta volna, ha gyors egymásutánban két Heves megyei ügyben is kiderül: hibáztak a szakemberek, s részben miattuk halt meg egy csecsemő és egy kisgyerek. Az idén májusban elhunyt, halálra éheztetett másfél éves gyöngyösi kislány esetében többen is fegyelmi büntetést kaptak, s volt, akinek megszűnt a vezetői jogviszonya, mert nem tett meg mindent a tragédia elkerüléséért. Alig tíz nappal a kis Kira halála után egy másik hevesi ügy sokkolta a közvéleményt: egy két hónapos recski kisfiúról derült ki, hogy halálát szülői gondatlanság okozhatta. Amikor a halott Mátét orvoshoz vitték, a szülők azt állították, a kutya fellökte a babakocsit, s úgy borult ki a gyerek, de később az apa bevallotta: be volt nyugtatózva, s fejre ejtette a kicsit.

Előzetes letartóztatásba helyezték a kisfiát leejtő apát
Police.hu

A Heves Megyei Kormányhivatal a recski ügyben is vizsgálatot indított, hogy kiderítse, a június 2-án elhunyt csecsemő halálában közrejátszhatott-e a gyermekvédelmi szakemberek mulasztása. Nos, szerintük nem. Pedig a körzetben dolgozó gyermekvédelmiseknek tudniuk kellett, hogy a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt nyomoz az apa ellen, nagyobb gyermeke ugyanis az ő szülői magatartására visszavezethetően tavaly tavasszal két hónap alatt háromszor szenvedett életveszélyes fejsérüléseket.

Ám a vizsgálatot végző kormányhivatal szerint a Pétervásárai Járási Hivatal nem követett el olyan mulasztást, ami összefüggésbe hozható a gyermek halálával. Idézzük: „A gyámhatóság nem rendelkezett olyan egyértelmű bizonyítékokkal, amely a gyermek családjából való kiemelését indokolta volna.”

A kormányhivatal szakmai ellenőrzést végzett a recski gyermekjóléti szolgálatnál és a pétervásárai gyermekjóléti központnál is. „A szolgálatok bántalmazásra, elhanyagolásra utaló körülményeket a csecsemő gondozásában nem tapasztaltak” –  közölték.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.