Minden harmadik gyereknek kimarad a reggeli

Túl sok fehérlisztből készült kenyeret és péksüteményt, kevés rostot, zöldséget és gyümölcsöt fogyasztanak a gyerekek reggelire.

Már, aki egyáltalán reggelizik, mert a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és egy élelmiszer-gyártó cég közös kutatásából az derül ki, hogy minden harmadik kisgyerek üres gyomorral indul el az iskolába. A kutatás 4 és 10 év közötti budapesti és kecskeméti óvodás-iskolás gyerekek táplálkozási, köztük reggelizési szokásait vizsgálta mintegy 800 főből álló reprezentatív minta segítségével.

A szülők túlnyomó többsége tisztában van azzal, hogy milyen fontos a kiadós reggeli, a gyerekek 43 százaléka fehérlisztből készült péksüteménnyel indítja a napját. Az egészségesebb teljes kiőrlésű termék csak a válaszadók 16 százalékának reggelijében bukkant föl. Zöldséget és gyümölcsöt a gyerekek 35-39 százaléka fogyaszt reggelente rendszeresen, további 30 százalékuk alkalmanként, tehát mintegy egyharmaduk reggelijéből teljes mértékben hiányoznak ezek az alapvető, rostokban gazdag élelmiszercsoportok.

A reggelit teljes mértékben kihagyók 26 százaléka időhiánnyal magyarázza, miért indul a gyerek üres gyomorral iskolába. Szintén gyakori válasz volt, hogy a gyerek azért nem reggelizik otthon, mert nem éhes. Az aggasztó adatokon csak a hétvége szépít némileg, ilyenkor többen reggeliznek, mint a rohanó hétköznapokon.

A csütörtöki sajtóbeszélgetésen Tóth Tamás orvos, a Magyar Elhízástudományi Társaság főtitkára arra is figyelmeztetett, hogy bizonyított: azok a gyerekek, akik rendszeresen reggeliznek, kisebb arányban lesznek felnőttkorukban túlsúlyosak vagy elhízottak.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.