Milliókkal gazdagodtak a parlamentből kihullott képviselők

Félmilliárdos összegen osztozhatnak a parlamentből távozó képviselők - írja a Blikk. A lap az Országgyűléstől kapott lista alapján részletezi az előző ciklus után járó, hathavi ellátás összegét.

Az áprilisi választás nyomán leköszönő képviselők közük a fideszes Kocsis Máté tehet zsebre. Bruttó 4,8 millió forintos jussából kétmillió forint körüli összeg marad meg. Kocsis az általa vezetett Józsefváros iskoláinak ajánlotta fel az összeget, például tanulmányi versenyek megrendezésére.

Az LMP-s Mile Lajosé az ezüst, 4,4 milliós bruttó végkielégítése 1,9 millió forintot jelent tisztán. Ő úgy nyilatkozott, hogy megtartja az összeget.

Pártjának ajánlotta fel viszont a kapott nettó 1,8 millió forintot az MSZP-s Ujhelyi István, aki a Blikknek azt mondta, hogy már át is utalta az összeget.

A volt képviselők egyébként dönthettek arról, hogy egy összegben, vagy hat hónapra elosztva kérik a pénz. A 215 távozó közül csak 46-an választották a havi kifizetést.

A Fidesz sokat vitatott, eredetileg a 2010 előtti ciklus nyomán járó összegekre - az ő megfogalmazásuk szerint „pofátlan végkielégítésekre" - kivetett különadója miatt a képviselők az ellátás kétmillió forint feletti részéből nem sokat kapnak meg. Az is igaz, hogy a biztonság kedvéért ezt az adókulcsot 98 százalékról 75 százalékra mérsékelték, mire őket is érintette a probléma.
Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.