Milliókat követel az MDF jogutódja Bokros Lajostól

Megkezdődött a Fővárosi Bíróságon csütörtökön az a kártérítési per, amelyben az MDF jogutódja, a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség több millió forintot követel Bokros Lajostól, az MDF színeiben az európai parlamenti választásokon mandátumot szerzett politikustól.

A Bokros Lajossal szembeni keresetben a párt eleinte a teljes kampányköltséget lefedve mintegy 160 millió forintos vagyoni és 100 millió forintos nem vagyoni kár megfizetését kérte, de a tárgyaláson az összeget a felperes módosította és a vagyoni kár összegét 53 millió, a nem vagyonit pedig 35 millió forintban jelölte meg.

A felperes többek közt azt rótta fel Bokros Lajosnak, hogy a politikus egyoldalúan minden kapcsolatot megszakított a párttal, annak politikáját nem képviseli, elzárkózott attól, hogy az országos elnökség ülésére elmenjen. Az országos választmány Bokros Lajos visszahívásáról döntött, ám ezt a politikus megtagadta. Szintén neki róják fel, hogy a párt bizonyos nemzetközi kapcsolatait sem tudja ápolni.

A tárgyaláson Bokros Lajos személyesen nem volt jelen. Jogi képviselője a szabad mandátum elvével érvelt, miszerint a megválasztott képviselő a legjobb tudása szerint köteles eljárni, s érvelése szerint a politikus ugyanazt a politikát képviseli, amelyet a kampányban is, és amely egybecsengett az akkori MDF-ével.

Kiemelte: Bokros Lajos csak a párt programjának a képviseletére vállalt kötelezettséget és képviselői tevékenysége során ehhez tartja is magát.

Vitatta az eredeti keresetben szereplő összeget, arra hivatkozva, hogy a kampány nem kizárólag Bokros Lajos személye körül zajlott. Bokros Lajos jogi képviselője az ellenkeresetben kifejtette: a politikus gyakran a saját költségén utazott az országban, szállt meg a kampány során.

A bíró a tárgyaláson azt mondta: arra még nem volt példa, hogy politikai felelősséget polgári jogi keretek között, kártérítéssel kíván valaki érvényesíteni. Hangsúlyozta: a bíróság politikai állásfoglalást nem tesz.

A tárgyalást márciusra napolták el, a bíró felszólította a felperest, hogy a nem vagyoni kártérítés pontos jogalapjáról nyilatkozzon.

A nap folyamán tárgyal a bíróság egy másik kártérítési pert is, abban a párt Dávid Ibolyától követel kártérítést, szerinte előnytelen szerződések megkötése miatt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.