Milliókat fizetett a főváros szóbeli tanácsadásért

Még a hiányos belső ellenőrzés se működött a főpolgármesteri hivatalban 2009 és 2010-ben - állapította meg az Állami Számvevőszék. A fővárosi önkormányzatnál feltárt szabálytalanságok miatt büntetőfeljelentést tett a hivatal.

Szóbeli tanácsadásra fizettek ki 4-5 millió forintot, korábban már publikált tanulmányt vettek, a cégvezető az általa vezetett önkormányzati cégnek adott tanácsokat havi - nem kevés - fixért, olyan szerződésre fizettek ki 170 milliót, amelyben eredetileg nem határoztak meg a vállalási árat. Az Állami Számvevőszék a fentiekhez hasonló szabálytalanságok sorát tárta fel a fővárosi önkormányzat belső kontroll mechanizmusának vizsgálatakor. Az ellenőrzés - akkor még nem lévén törvényi felhatalmazás - nem terjedt ki a az önkormányzat gazdasági társaságaira, csupán a hivatal tevékenységére.

Az önkormányzat gazdálkodási folyamatába épített ellenőrzési feladatok szabályozását hiányosnak - közepes kockázatúnak - minősítette az Állami Számvevőszék. De a helyzetet tovább rontotta, hogy a meglévő belső kontrollok se működtek megfelelően. Több magas kockázatú területen - köztük a költségvetés tervezése, az előirányzatok felhasználása - egyáltalán nem végeztek ellenőrzést - ismertette a vizsgálat eredményét Dr. Sepsey Tamás, az ÁSZ főigazgató-helyettese.

A szervezeti egységek munkájában nem határozták meg előre az ellenőrzési pontokat, a hivatal nem rendelkezett kockázatkezelési eljárásrenddel, a szakmai teljesítésigazolások gyakran formálisak voltak. A szellemi tevékenységekhez kapcsolódó megbízási szerződéseknél feltárt hiányosságok miatt az ÁSZ büntető feljelentést tett. Az V. kerületi rendőrkapitányságon jelenleg is folyik a nyomzás ismeretlen tettes ellen.

Összesen 11 szerződés kapcsán merült fel bűncselekmény gyanúja. Az ÁSZ-jelentés öt személyt jelölt meg felelősként, akik a szerződésekhez kapcsolódó kifizetéseket annak ellenére engedélyezték, hogy a szakmai teljesítést bizonyító dokumentumok a rendelkezésükre álltak volna. Az ÁSZ-jelentésben megjelölt posztok, illetve az azokat a vizsgált időszakban betöltők: egészségügyi tanácsnok - Havas Szófia; a főpolgármesteri iroda vezetője - Gyekiczky András; a városüzemeltetési és vagyongazdálkodási főpolgármester-helyettes irodavezetője - Antal Kálmán; a Kormányzati Koordinációs Iroda vezetője - Mesterházy Ernő; az adóügyosztály vezetője - Deli Lajos.

Az ÁSZ ellenőrzés nem terjedt ki a teljes szerződésállományra, de a szúrópróbaszerűen elvégzett vizsgálat olyan sok szabálytalanaságot tárt fel, hogy a számvevők teljeskörű célvizsgálat lefolytatását tanácsolták a fővárosnak. Tarlós István főpolgármester várhatóan hallgat is a javaslatra.

Az ÁSZ korábbi javaslatait egyébként csak részben fogadta meg az önkormányzat. A Nem hasznosították például a közműcégek díjtételeinek megalapozottságára és működési hatékonyságának ösztönzésére vonatkozó javaslatokat.

A számvevőszék jelenleg két fővárost érintő ellenőrzést rendelt el. Az első a BKV gazdálkodását vizsgálja, a másik az önkormányzat költségvetési helyzetét. Bagdy Gábor pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes szerint a főváros örül minden vizsgálatnak, mivel azok komoly tanulságokkal szolgálnak a városvezetésnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.