Milliárdosokat is fenyegetnek a Lehel úti bankrobbantó nevében

Nemcsak bankokat, hanem „pénzoligarchákat” is megfenyegetett az Őrsereg néven jelentkező, a Lehel úti robbantást magára vállaló csoport. A levelet nyelvészek és vegyészek is elemzik.

Újabb részleteket árult el a Borsnak a titokzatos levélről Éliás Ádám, a Vállalkozások Érdekvédelmi Szövetsége elnöke, aki múlt szerdán kapta kézhez a fenyegető üzenetet.

– Két bankot nevesítettek, mint lehetséges célpontot. A pénzoligarchákat és a hozzájuk köthető üzleti láncokat is ostorozzák, s következő célpontként egy ilyen láncot neveztek meg. A levelet átadtam a rendőrségnek, de készítettem egy közjegyző által hitelesített másolatot is. Figyelmeztetem azokat, akik veszélyben lehetnek – mondta a lapnak Éliás.

A Blikk azt írta: vélhetően kesztyűben, körültekintő módon készítették a névtelen levelet, amely újabb robbantásokkal fenyegette meg a bankokat. A levélen nem találtak idegen ujjnyomatot, csak azokét, akiknek a kezében volt a kézbesítés után. Az írást nyelvész szakértő is elemzi, neki az a feladata, hogy a fogalmazásmódból megpróbálja kikövetkeztetni, ki írhatta az üzenetet.

A vegyész szakértő a levélpapíron keres majd olyan anyagokat, például DNS-mintát, amely alapján azonosítható lehet a magát Őrseregnek nevező szervezet tagja. A lap szerint azt, hogy a Vállalkozók Érdekvédelmi Szövetségének juttatták el az újságokból kivagdosott betűkkel írt levelet, nagyon fontos nyomnak tekintik a rendőrök. Mindenkit vizsgálni fognak, aki kapcsolatba került a szervezettel, a rendőrség Éliás Ádámot is kihallgatta. A gyanú szerint ugyanis ha a robbantás nem is köthető a társasághoz, a levél mindenképpen. A szövetség elnöke ugyanakkor nem gondolja, hogy a január 13-ai bankrobbantás elkövetőit soraikban kellene keresni. 

A Hír24 korábbi információi szerint a fenyegető üzenetet egy dél-alföldi településen adták postára. A levelet egyenesen a VÉSZ elnökének címezte a magát Őrseregnek nevező feladó vagy szervezet. Az irományban célpontként felsorolt pénzintézetek között nem csak budapesti címek szerepelnek, a levélíró az ország több pontjáról válogatott. A levelet betűkirakással készítették. A színes betűket egyesével vághatták ki különféle lapokból, éppen úgy néz ki, ahogy a bűnügyi történetekben gyakorta látható darabok. Az írás a rendőröknél van, a nyomozás érdekeire tekintettel nem hozzák nyilvánosságra.

A házakat rengető detonáció január 13-án hajnali 4 óra körül történt a Lehel úton. A CIB bank oldalfala gyakorlatilag eltűnt, és kár érte a mellette lévő Budapest Bank épületét is. A sötét ruhás, bukósisakos motoros, akit keresnek, két csomagot tett le a helyszínen, a szerkezet a távozása után néhány perccel élesedett. Az ORFK 135 fős nyomozócsoportot hozott létre, hogy megtalálják az ismeretlen alakot, aki jelen pillanatban tízmillió forintot ér a rendőrségnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.