Milliárdos pluszpénz az Országgyűlés Hivatalának

1,4 milliárd forint pluszpénzt szavaztak meg a képviselők kedden az Országgyűlés Hivatalának. De hogy ezt a pénzt pontosan ki kapja, a képviselők sem tudják – írja a Mai Nap. A kétharmados többségnek köszönhetően gond nélkül átmentek a módosítók az Országgyűlésen.

Kedden, kora délután elfogadta az Országgyűlés azt a módosító javaslatot, mely a jövő évi költségvetésből az Országgyűlés hivatali szerveinek 17,2 milliárd forintra tervezett támogatását 1,4 milliárddal emelné meg a képviselők javadalmazásának átalakuló rendszerére hivatkozva – írja a Mai Nap. Ebből a pénzből biztosítanák "az Országgyűlés eredményes és zavartalan működését lehetővé tevő, átlátható, a visszaélések lehetőségeit kizáró képviselői javadalmazási rendszer kiépítése érdekében az Országgyűlés tagjai részére megállapított tiszteletdíj, illetve a munkájukhoz kapcsolódó, azt elősegítő és támogató juttatások rendszerének megteremtéséhez szükséges forrásokat".

A plusz 1,4 milliárd forintból 1,06 milliárd forint jut személyi juttatásokra, 182 millió a munkaadói járulékokra és csaknem plusz 166 millió forint a dologi kiadásokra.

Nem világos, hogy pontosan kinek is a személyi juttatására fordítják majd az összeget. Van olyan politikus, aki úgy tudja, az országgyűlési képviselők kapják, mások viszont úgy értesültek, hogy a "teljes hivatali állománynak" van szüksége a pluszforrásra.

Lázár indítványa

Lázár János másfél hete, pénteken nyújtotta be a parlamentnek az országgyűlési képviselők javadalmazásáról szóló törvényjavaslatot. A Fidesz frakcióvezetőjének indítványa szerint a képviselők a helyettes államtitkárok illetményével azonos – jelenleg csaknem bruttó 750 ezer forint összegű – tiszteletdíjra lesznek jogosultak 2012. szeptember 1-jétől.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.