Milliárdos játszótérbotrány 145 településen

Több mint egymilliárd forint uniós támogatás veszhet el az EU által kifogásolt játszótérépítések miatt. A kormány segítséget ígér, az LMP szerint viszont felháborító, hogy közpénzből pótolnák a visszaosztott pénzeket.

Az LMP Polt Péter legfőbb ügyészhez és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH) fordul a játszótér-építési pályázatok ügyében. Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő közölte: az ügyészségnek kérdést tesznek fel, hogy milyen lépések történtek és várhatók még a visszaélések ügyében, az MVH-tól pedig azt várják, hogy megismerhessék az illetékes európai intézmény által is kifogásolt pályázatok adatait. A botrány alapját szolgáló támogatásokat 2008 és 2011 között fizették ki.

Az LMP szerint megdöbbentő, hogy a kormány nem a játszótérbotrány felderítését és a felelősségre vonást tartja fontosnak, hanem az egymilliárd forintot meghaladó csalás eltussolását tervezi, a keletkezett anyagi kárt pedig közpénzből pótolná.

A játszótér-építési ügy szerdán a parlamentben is téma volt, a plenáris ülésen Sallai R. Benedek azt mondta, 145 kistelepülés érintett a botrányban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vizsgálata alapján.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában azt közölte: száznál is több önkormányzat a vidékfejlesztési rendszeren keresztül kiosztott forrásokból úgy valósított meg játszótérépítést, hogy többlettámogatást igényelt tanácsadó segítségével, a kivitelező pedig visszajuttatott pénzeket elsősorban a tanácsadónak, és „az önkormányzat sem járt rosszul”.

A következmények súlyosak, mert az Európai Bizottságnak vissza kell kérnie az erre a programra költött 1,3 milliárd forintot. Lázár János ugyanakkor hozzátette: a Belügyminisztérium kisegíti azokat az önkormányzatokat, amelyek nem tudják visszafizetni a pénzt. A miniszter azt mondta, a Legfőbb Ügyészségnek meg kell vizsgálnia a személyi felelősséget is.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.