Milliárdokról szól a Hagyó-per

Bűnszervezetben elkövetett hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, csalás, plusz Hagyót zsarolással is megvádolták. Megkezdődött a 15 vádlottas per.

Megkezdte a tárgyalást Hagyó Miklós és 14 vádlott-társa ügyében szerdán délelőtt a Kecskeméti Törvényszék. A vádlottak és védőik a büntetőeljárás elhalasztását kérték, mivel számos vádlott védőjének aláírásával május 31-én az Alkotmánybírósághoz fordultak, amiért nem lehetett fellebbezni az ellen a határozat ellen, amely a Kecskeméti Törvényszéket jelölte ki az eljárás lefolytatására. Arra is hivatkoztak, hogy a kormánytöbbség maga is módosítani kívánja a törvényt, és a napokban beadtak egy módosító indítványt, amelynek értelmében az érintett peres fél fellebbezést nyújthat be a Kúria elnökéhez, ha nem ért egyet az eljárás lefolytatására kijelölt bírósággal. Ezt a fellebbezést a Kúria 8 napon belül, nem peres eljárásban elbírálja – ha elfogadják a módosító indítványt.

Hagyó Miklós a Kecskeméti Törvényszéken
Kecskemét, 2012. június 13. Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettes (b) várakozik a Kecskeméti Törvényszék folyosóján az ellene és 14 társa ellen folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt, a BKV-val kapcsolatos ügyben indult büntetőperének kezdésére. MTI Fotó: Ujvári Sándor

Hadnagy Ibolya tanácsvezető bíró szünetet rendelt el, amelynek végeztével elutasította a védők és a vádlottak indítványát a tárgyalás elhalasztására, míg az Alkotmánybíróság elbírálja a beadványt. A bírói tanács végzése ellen fellebbezni lehet a Szegedi Ítélőtáblához – ennek azonban nem volt halasztó hatálya az eljárás megkezdésére, mivel a per kiemelt eljárásban folyik, amelyet soron kívül kell lefolytatni. Mivel nem a Kecskeméti Törvényszék jelölte ki önmagát az eljárás lefolytatására, és a bírói tanács nem lát alkotmánysértő momentumot az eljárás előkészítésében, nem határozhat úgy, hogy megkérdőjelezi a saját illetékességét az ügyben.

Ezt követően sor került a vádirat ismertetésére. Kutron Katalin, a Központi Nyomozó Ügyészség csoportvezetője mintegy 50 különböző bűncselekményt sorol fel, amellyel összességében csaknem másfél milliárd forint kárt okoztak a BKV-nek.

Az ügyészség szerint az első rendű vádlott, Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes, valamint a másodrendű Mesterházy Ernő hatalmukat a BKV különböző vezetőin keresztül érvényesítve kikényszerítették, hogy szükségtelen, gyakran el sem végzett munkákért milliókat fizessen ki az amúgy is hatalmas veszteséget felhalmozó közlekedési vállalat.

A vád: folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett,különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés, hivatali visszaélés, illetve különösen nagy értékre elkövetett csalás – felbujtóként, vagy társtettesként. Hagyót zsarolással is megvádolták.

A vádiratban felsorolt bűncselekmények többségét a BKV volt dolgozói követték el. Ezek az események bizonyítottnak tekinthetők – a per legfőbb kérdése, hogy sikerül-e azt bizonyítani, hogy mindezeket a bűncselekményeket bűnszervezetben, Hagyó és Mesterházy informális hatalmi nyomására követték el. Hagyó Miklóst 168 millió, Mesterházy Ernőt 752 millió forint vagyoni hátrány okozásával vádolja az ügyészség, amely nem térült meg. Ugyanakkor Antal Attila volt vezérigazgatót és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgatót a vád szerint külön-külön milliárdos nagyságrendű károkozással vádolják.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.