Milliárdokat hoznak a külföldi hallgatók

Az idén 50 milliárd forintból gazdálkodó Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) évente 4 milliárd forint bevételt hoz az angol és német nyelven folyó orvosképzés. Gond azonban, hogy meglehetősen nagy a lemorzsolódás. Ha a pécsi egyetem orvosi karát elkezdő német diákok fele a baranyai megyeszékhelyen fejezné be tanulmányait, akkor az körülbelül egymilliárd forinttal növelné az intézmény bevételét.

Az idén 50 milliárd forintból gazdálkodó Pécsi Tudományegyetemnek (PTE) évente 4 milliárd forint bevételt hoz az angol és német nyelven folyó orvosképzés. Az angol évfolyamot huszonöt, a németet tíz éve indította el a pécsi orvosi kar. Az érdeklődés folyamatosan nőtt e képzések iránt, s az elmúlt években 200-200 fiatal kezdte meg orvosi tanulmányait angol és német nyelven az első évfolyamon.

Ugyanakkor az eddigi lemorzsolódások alapján az prognosztizálható, hogy az angol évfolyam elsősei közül legfeljebb százan jutnak majd Pécsen orvosi diplomához. Ennek fő oka az, hogy csaknem 70 országból érkeznek az angol nyelvű orvosképzésre, s a diákok felkészültsége rendkívül heterogén, így a gyengébbek kihullanak a vizsgákon.

A német évfolyamon még nagyobb a lemorzsolódás, s a hallgatók alig 5-8 százaléka veszi át a diplomáját Pécsen. A német évfolyamok létszámát azonban nem a bukások gyérítik, hanem az, hogy a főképp Németországból érkező fiatalok túlnyomó többsége hazájában akarja befejezni tanulmányait.

Tudni kell, hogy Németországban – felvételi nélkül – a középiskolai eredményeik alapján jutnak be a fiatalok az egyetemre. Az orvosi karokon nagy a túljelentkezés, s aki a középiskolában valamelyik évet nem jelessel zárta, annak alig van esélye bejutni az államilag finanszírozott képzésbe. Mivel a fizetős németországi képzést sokan nem engedhetik meg maguknak, az egészségügyi pályára készülő német fiatalok gyakran más országok kevésbé drága orvosi fakultásaira jelentkeznek. Ha ott sikeresen befejezik a második évfolyamot, akkor van esélyük arra, hogy valamelyik németországi orvosi kar harmadik évfolyamán folytassák tanulmányaikat, állami finanszírozással.

Általában ez a stratégiája a magyarországi egyetemek orvosi karán tanuló német diákoknak is. A hallgatók – elmondásuk alapján – elégedettek az itteni oktatással, mégis visszatérnek hazájukba, mert az utolsó egyetemi években ki akarják építeni azokat a szakmai kapcsolatokat, amely segítenek abban, hogy pályájukat otthon kezdhessék el.

A PTE orvosi karának irányítói – természetesen – szeretnék, ha minél több náluk tanuló német diák Pécsen fejezné be tanulmányait. Ennek érdekében az egyetem együttműködési megállapodást kötött a bielefeldi evangélikus kórházzal, tudtuk meg Miseta Attilától, a PTE orvosi karának dékánjától. Az egyezség értelmében a pécsi egyetem orvosi karára járó német diákok négy évig Magyarországon tanulnak, az utolsó két év gyakorlati ismereteit pedig részben a bielefeldi kórházban szerzik meg.

A hallgatók abban a két évben is megmaradnak a PTE kötelékében, oktatóik továbbra is a pécsi egyetem tanárai lesznek, kiegészülve a bielefeldi kórház orvosaival. A kórház – a tervek szerint – átvállalja a Pécsett tanuló német diákok évi 14 ezer eurós tandíjának háromnegyedét. A terv megvalósulásához az kell, hogy a Magyar Akkreditációs Bizottság megfelelőnek találja a pécsiek által kidolgozott program minden feltételét. A PTE a németországi tartományok orvosi kamaráival is együttműködésre törekszik, s az már eldőlt, hogy az alsó-szászországi kamara támogatja ösztöndíjas német hallgatók pécsi tanulmányait.

Ha a pécsi egyetem orvosi karát elkezdő német diákok fele a baranyai megyeszékhelyen fejezné be tanulmányait, akkor az körülbelül egymilliárd forinttal növelné az intézmény bevételét. Ez sem lebecsülendő, ám Miseta Attila legalább ennyire fontosnak tartja, hogy a Pécsett végző, majd hazájukban elhelyezkedő német orvosok révén tovább mélyül a PTE és a németországi egyetemek tudományos kapcsolata.

A külföldi hallgatók nemcsak az egyetemnek hoznak jelentős bevételt, de a befogadó városnak is. Felmérések szerint a külföldi diákok nagyjából ugyanannyi pénzt költenek Pécsen – albérletre, ételre, italra, ruhára, szórakozásra –, mint amennyit a tanulásra áldoznak. Így ha a német diákok nem két, hanem négy évet töltenek Pécsen, akkor a város is milliárdos többletbevételhez jut.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.