Milliárdokat fizet a minisztérium az ügyvédnek

Közel kétmilliárd forintért fogadott ügyvédet a közlekedési minisztérium. Két hazai hőerőmű külföldi tulajdonosa perli a magyar államot az alacsony hatósági áramár miatt.

Egy amerikai ügyvédi iroda képviseli Magyarországot abban a nemzetközi perben, amelyet két hazai hőerőmű külföldi tulajdonosa indított Washingtonban az alacsony hatósági áramár miatt. Két szerződés alapján összesen bruttó 1,876 milliárd forintot fizet a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium a magyar államot képviselő Arnold&Porter ügyvédi irodának -adta hírül a Magyar Nemzet.

A tárca szerint az ilyen ügyekben szokásos nemzetközi ügyvédi díjszabás alapján álapodtak meg az irodával. A per értéke elérheti a több tízmilliárd forintot. A minisztérium közbeszerzési plyázat kiírását sem tartotta fontosnak, lévén a jogszabályok nem kötelezik erre, ráadásul a per tárgya miatt ilyen ügyekre szakosodott, tapasztalt ügyvédekre van szükség.

A pert egyébként 2007-ben indította a Dunamenti Erőmű Zrt., valamint az AES Tisza Erőmű Kft. tulajdonosa. A felperesek szerint a magyar jogszabályok sértik az Energia Charta Egyezmény egyes rendelkezéseit.

Az amerikai ügyvédi iroda nem először képviseli Magyraországot. Három évvel ezelőtt a Pannon norvég tulajdonosa által indított pert megnyerte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.