Milliárdok, szeretlek!

Simicska Lajos és Orbán Viktor szakítása miatt a Fidesz az állami médiát tekinti első számú tájékoztatási csatornájának. A szolgálatért a kormány kiemelt támogatást biztosít a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnak (MTVA), amely idén több mint 80 milliárd forintból gazdálkodhatott. Ráadásul a kormány átvállalta az MTVA 47 milliárdos adósságát. Összehasonlításképp: az RTL Klub és a TV2 együttes éves árbevétele 2014-ben nem érte el a 40 milliárd forintot.

A simicskátlanítás az állami médiánál is megtörtént. Az MTVA szakított Simicska cégévél, a Hung-Isterrel, a társaság által gyártott Maradj talpon! vetélkedőt és a Magyarország, szeretlek! show-t belső gyártásba vitték. A cég milliárdos nagyságrendű megbízástól esett el. Egy produkcióból még nem sikerült kitúrni a Hung-Istert: 15 éve gyártja a köztévének a lottósorsolást a Szerencsejáték Zrt. megbízásából, s erre 2019-ig szerződése van.

Bakikkal kezdett a hírcsatorna
Bakikkal kezdett a hírcsatorna

Az év bukása az M1 hírcsatorna március 15-i elindítása volt. Elsötétedés, kínos bakik, káosz, amatörizmus, összeomlás – ezek voltak a leggyakrabban használt kifejezések, amelyekkel a sajtó illette a hírcsatorna kezdeti produkcióját, miközben az MTVA többmilliós nézettséget és sikert próbált kommunikálni. A számok azonban mást mutatnak: összeomlott az M1 fél nyolcas híradójának nézettsége is. A március 15-i héten a híradót még átlagosan 332 ezren nézték, három hétre rá már csak 187 ezren, aztán még kevesebben. A legutóbbi, 51. heti adat szerint az M1 fél nyolcas főhíradójára átlagosan 149 ezren voltak kíváncsiak. A Duna TV esti híradóját több mint 200 ezren nézik, az RTL Klub és a TV2 híradóit 700-800 ezren.

A júliusban elindított M4 Sport a labdarúgó-mérkőzések és a Forma–1-es futamok közvetítésekor tud kiemelkedő nézettséget hozni.

Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója nyáron bedobta a törülközőt. Döntésében az állami média átalakítása körüli botrányok és az M1 nézettségi mutatói mellett közrejátszhatott, hogy majdnem kiszaladtak a költségvetésből. Azóta az Origótól beejtőernyőzött Vaszily Miklós vezeti az MTVA-t.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.