Millamédia: A kiskapuk záródnak

"Szeretem a munkám!" - mondja András, a Bécsben dolgozó cukrász a kormány munkavédelmi kampányának meghekkelt változatában. Elindult a Millamédia.

A Facebook közösségi hálózaton alakult, Egymillióan a magyar sajtószabadságért csoporthoz kötődő független média projekt gondolata  még tavaly vetődött fel, a millamedia.hu viszont csak a közelmúltban indult és még teszt fázisban van,

Mind újságírók?

"Ti mind újságírók vagytok!" - ezzel a felkiáltással indult tavaly ősszel a millások civil média kezdeményezése: még október 23-i, "Nem tetszik a rendszer" tüntetésük résztvevőinek osztogattak újságíró igazolványokat, de a projekt csaknem egy év elteltével állt össze. A tavalyi szlogennek megfelelően verbuválódott a stáb; a főszerkesztő, illetve "főorvos" Para-Kovács Imre az egyetlen profi újságíró, a "beszállítók" és a rovatvezetők is civil aktivisták.

Erősítő

Juhász Péter millás szervező beszámolója szerint a Facebook-oldaluk százezres tagságára építve próbálnak egy független platformot létrehozni; egy olyan kommunikációs csatornát, amellyel a civilek hangját fel tudják erősíteni, tematizálni, mozgósítani tudnak az általuk felkarolt ügyekkel. A Facebook-on erre legfeljebb napi három bejegyzés erejéig volt lehetőségük, ezt a csatornát próbálják most kitágítani saját honlappal.

Hiánypótlás

A kereskedelmi médiában hírértékkel nem bíró, de a társadalmilag releváns írásokat, véleményeket fogják megjelentetni, "felerősíteni" a millamedia.hu-n. "Nem szállunk be a hírversenbe, nem akarunk az Index, vagy a Népszabadság konkurenciájává válni. Az oldalon főleg blogokból szemléznek, de önálló tartalmakat is készítenek, terveik között szerepel egy rendszeresen jelentkező vitaműsor elkészítése, vagyis a kereskedelmi és a közszolgálati médiából kiszorult tévés műfajt próbálják pótolni a neten.

Magyar igazság

A munkában 15-20 millás, civil aktivista vesz részt, négy területre (rovatba) tagozódva: szabadság, egyenlőség, testvériég, és magyar igazság - utóbbi rovatban a vélemény-cikkeket gyűjtik. Mindezt egyelőre ingyen, lelkesedésből csinálják, "de tudjuk, hogy ez így nem fenntartható. Alapítottunk egy nonprofit kft.-t az anyagi háttér megteremtésére; államtól, egyházaktól és pártoktól nem fogadunk el támogatásokat, csak magánszemélyektől és nem állami gazdasági szereplőktől" - mondja Juhász Péter.

Polip

A Millamédián futnak majd a közösség tüntetéseinek és más akcióinak kampányai is; részt vesznek például egy uniós civil kampányban a média szabadságáért, befolyás-mentes működéséért. A kampányba magyar kezdeményezésre került bele a hatalmi beavatkozás elleni kiállás; a cél egymillió uniós aláírás összegyűjtése - ha ez sikerül, akkor a témát napirendre kell vennie eaz illetékes uniós intézménynek. Szintén millások közreműködésével jött létre a Polip projekt, ami egy folyamatosan töltődő adatbázisból áll majd, és azt lesz hivatott bemutatni, hol csúszott félre a magyar demokrácia az elmúlt két évtizedben. A korrupció, a hatalmi érdekektől vezérelt döntéshozatal, hatalom civil ellenőrzésének visszaszorítása, valamint az impotens államigazgatás a négy "gócpont" - ezekben a a témákban dokumentumokkal, cikkekkel alátámasztva feltérképezik, hogy az eddigi kormányok hogyan építették le a demokráciát.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.