Mikola visszatér a kormányba?

A Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős helyettes államtitkáraként térhet vissza a kormányba Mikola István volt egészségügyi miniszter, akit a 2006-os kampányban Orbán Viktor miniszterelnök-helyettesnek jelölt – értesült VS.hu.

Mikola István 2000 és 2002 között volt az első Orbán-kormány egészségügyi minisztere. A 2006-os kampányban miniszterelnök-helyettesnek jelölték. A 2006-os kampányban több kijelentése miatt is támadták őt is és a Fideszt is. 2006 és 2010 között az Országgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke. 2006-tól 2011-ig országgyűlési képviselő volt. 2011 márciusában mondott le, mert kinevezték a párizsi székhelyű Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mellé rendkívüli és meghatalmazott nagykövetnek. Jelenleg is ezt a posztot tölti be – írja a vs.hu.

2006 márciusában előbb a Fidesz kongresszusán beszélt arról, hogy „ha négy évre nyerni tudnánk, és (...) utána mondjuk az ötmillió magyarnak állampolgárságot tudnánk adni, és ők szavazhatnának, húsz évre minden megoldódna".

Néhány nappal később pedig egy pécsi lakossági fórumon fogalmazott úgy: „s igenis, a mindenkori irányításnak, menedzsmentnek, hatalomnak korlátoznia kell az egyén parttalan szabadságvágyát. A közösség (...) a közjó és az igazságosság szellemében. Mit jelent a másik oldal? Az egyén parttalan szabadságvágynak a kibontakozását kell segíteni, nem kell a közösség, önmegvalósító, mai szingli életforma, az az igazi. Nem közösségek kellenek, hanem szinglikből összeálló hordák kellenek, és akkor már indul is az Andrássy úton a menet a fiúk, a lányok nyakába fülbevalók, lufik, és szól a recsegő rádióban a zene, amit úgy hívnak, hogy techno. Elgondoltam ezt a két képet, két világ. Döntenünk kell a két világ között. Az egyik oldalon az élet kultusza, az egyén, a közösség boldogulásának a segítése, a másik pedig az önpusztító, talán prolongált öngyilkosság-kép is aposztrofálható (...)".

A kormany.hu tájékoztatása szerint a biztonságpolitikai helyettes államtitkárság (jelenleg Takács Szabolcs vezeti) felelősségi körébe tartozik a fegyverzet-ellenőrzés, az EU közös kül- és biztonságpolitikája, a nemzetközi szervezetek és az emberi jogok.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.