Migránsvonatok: egyelőre csak a kalauzoknak fizetnek pótlékot

Napi tízezer forint pótlékot kapnak azok a kalauzok, akik a „migránsvonatokon" dolgoztak, de a szakszervezet mindenkinek ugyanennyi pénzt követel, aki részt vett a menekültek szállításában.

A szakszervezet többszöri felhívásának megfelelően a MÁV anyagilag kompenzálja a menekültekkel érintkező vasutasok legalább egy részét – tudatja a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás. A „migránsvonatokon" visszamenőleg szolgálatonként bruttó tízezer forint különdíjazást kapnak a jegyvizsgálók.

Az érdekképviselet azonban ezzel nem éri be: a nyáron megfogalmazott követelésnek megfelelően ugyanezt a díjazást a MÁV valamennyi, a menekültek szállításában közvetlenül érintett vasutasnak is meg kell kapnia – fogalmaznak. Úgy vélik, e körbe tartoznak például a kocsirendezők, a kocsivizsgálók, a mozdonyvezetők, a személypénztárosok és az ügyfélszolgálaton foglalkoztatottak is.

A VDSZSZ Szolidaritás elfogadhatatlannak tartja, hogy a különdíjazást vontatottan és lépcsőzetesen kapják meg az érintettek. Elvárják ugyanakkor, hogy a tulajdonosi jogköröket gyakorló közlekedési kormányzat mielőbb biztosítsa a MÁV vezetése számára a kifizetéshez szükséges

Még több munkavállalót érinthet, hogy a szakszervezet a Szegedi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon – legalábbis első fokon – próbapert nyert. A verdikt szerint abban az esetben, ha a készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatottakat vasárnap rendes munkaidőre osztja be a MÁV-Start, a vasutasokat – az eddigi gyakorlattól eltérően – nem lehet szombatra is munkára vezényelni. Amennyiben ez mégis megtörténik, a munkaidejüket rendkívüli munkaidőként – túlóraként – kell elszámolni.

A döntés a MÁV Csoport készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott sok ezernyi munkavállalója esetében fejenként akár több százezer forint pótlék 2012. július elsejéig történő visszamenőleges kifizetését jelentheti, akkor lépett ugyanis életbe az új munka törvénykönyve. A VDSZSZ Szolidaritás egyébként Nyíregyházán is pert indított.

Blogok
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.