Miért rekeszti ki Orbán Viktor a külföldön élő magyar állampolgárokat?

Miközben Orbán Viktor személyes levélben, közpénzek millióiból győzködi a magyarországi lakcímmel nem rendelkező kettős állampolgárokat a szavazás és a regisztráció fontosságáról, tudatosan távol kívánja tartani az urnáktól a külföldön élő magyarokat – mondják a Liberálisok.

A Magyar Liberális Párt közleménye szerint míg ugyanis a határon túliak levélben is szavazhatnak, a külföldön dolgozó magyarok kizárólag személyesen adhatják le voksukat. Eddig közel ötvenezren regisztráltak Erdélyből és csak 139-en Angliából, ahol köztudottan több százezer, magyar lakcímmel rendelkező honfitársunk él, és éppen a kormány kilátástalan politikája miatt hagyták el az országot. A Magyar Liberális Párt kampányba kezd azokban az országokban, ahol nehezített a magyarok szavazóurnához való jutása - olvasható a Fodor Gábor vezette szervezet közleményében.  

A Magyar Liberális Párt magyarázatot vár a kormánytól a magyar állampolgárok megkülönböztetésére, valamint tudni szeretné, hogyan kívánja biztosítani a kormány a külföldön dolgozó magyarok zavartalan szavazását, és miért folytat kampányt állami pénzen.

"Az ünnepek előtt Orbán Viktor személyes hangú levélben fordult a magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárokhoz. Levelében tudatja velük, hogy részvételük a tavaszi országgyűlési választásokon mind 'az egész magyarság számára', mind személyesen neki magának is fontos. Miközben azonban Orbán Viktor arról biztosítja a határon túli magyarokat, hogy mennyire fontos neki a választási részvételük, egyben azt is üzeni, mennyire nem fontos számára a magyarországi lakcímmel rendelkező, ám külföldön élő magyar állampolgárok részvétele. Sőt, egyenesen kockázatos is. Csak ez lehet ugyanis az oka annak, hogy miért tett a kormány különbséget a választási jogszabályban az egyenrangú állampolgárok között, és miért nehezíti egyes csoportok szavazási részvételét. Míg ugyanis a határon túli magyarok könnyedén, levélben is szavazhatnak, addig a külföldön dolgozók csak nehezített körülmények között, személyesen a külképviseleteken" - írják a Liberálisok.

A közleményük így folytatódik: könnyen elképzelhető, milyen időbeli és anyagi áldozatokkal járhat a külföldön dolgozó magyarok számára, hogy a szavazás napján az adott ország azon egy vagy két városába utazzanak, ahol magyar nagykövetség vagy konzulátus működik. Ez sok esetben nem csak megnehezíti, de egyenesen ellehetetleníti a választásokon való részvételt - írják. 

A Magyar Liberális Párt tiltakozik az egyenrangú állampolgárok megkülönböztetése és a Fidesz számára esetleg kedvezőtlen szavazatokat korlátozó választási szabály ellen. "Egyben felszólítjuk a kormányt, adjon számot arról, hogyan kívánja biztosítani a külföldön dolgozó magyarok zavartalan szavazását, és kívánja-e valahogy kompenzálni az egyenlőtlen feltételek miatti többletterheket" - olvasható Fodorék közleményében.

"Felkérjük továbbá az ombudsmant, vizsgálja meg, mennyiben sérti az egyenlő választójog elvét a külföldön élő magyar állampolgárok két csoportjával szemben alkalmazott eltérő választási szabály, és összhangban van-e a jogszabályokkal, hogy közpénzből tájékoztatásba burkolt választási kampányt folytat a Fidesz elnöke. Beadványunkat a január 6-val kezdődő héten eljuttatjuk az ombudsman részére" - zárul a Liberálisok közleménye. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.