Miért ordítozott Molnár Gyurcsánnyal? - botránykönyv az exminisztertől

Alig került a boltokba, máris megütközést keltett számos politikustársában Molnár Lajos frissen megjelent könyve. 'Könyvírás helyett forduljon kezelőorvosához' - javasolja Molnárnak hivatali elődje.

A Gyurcsány-kormány egykori egészségügyi minisztersége tíz hónapjának belső politikai titkait teszi közszemlére a héten megjelent, Miért lettem antipatikus? című könyvében. S mindezt épp oly kendőzetlenül, nyersen mint ami a tárcavezetőségét is jellemezte. Molnár Lajos a kormányból való viharos távozása után makacsul kerülte azokat a  helyzeteket, ahol ellentmondásos tevékenységéről a nyilvánosság előtt kérdezhették volna. Ezért is meglepő, hogy a minisztersége alatt történtekről, távozásának viharos részleteiről épp a kampányban kezd el nyíltan beszélni.

Ordítozás Gyurcsánnyal

Molnár Lajos
Molnár Lajos

Könyve szerint a biztosítói reform miatt zajló vitája Gyurcsány Ferenccel indulatos ordítozássá fajult, olyannyira, hogy a teremben lévők is azt hitték „ölre megyünk". S végül e vita után mondott le a bársonyszékről. Molnár Lajos nem kímél másokat sem. Csehák Judittal kapcsolatban a legfinomabb megjegyzése az, hogy humorérzék híján komolyan lobbizott Kovács Lászlónál Molnár mexikói nagyköveti kinevezéséért.

'Hogy mered ezt tenni?'

Rácz Jenőről, egy másik elődjéről azt állítja, üres papírlapokkal megtömött dossziét lobogtatott szocialista egészségügyi reform-koncepcióként. Molnár Lajos visszaemlékezése szerint: „sokadszorra tárgyaltak a biztosítási törvénycsomagról, kértünk, ne jelszavakat ismételjenek, hanem konkrét szakmai ellenérveket, kritikákat kérünk írásban. Rácz Jenő, akkor egy vasatag dossziéra mutatott, hogy itt van, de kérésre sem adja át. A tárgyalás végén, már állva, kis csoportokban beszélgetve, kinyitottam a dossziéját, amiben üres géppapír volt. A kérdésünkre: Hogy mered ezt tenni?, nevetve válaszolt: „mindenki azzal harcol, amije van."

Rácz: Forduljon kezelőorvosához

- A miniszter úr vagy rosszul emlékszik, vagy nem mond igazat - így reagált minderre Rácz Jenő. A volt egészségügyi miniszter lapunknak azt mondta, 'úriember két dologról biztosan nem beszél, a hálószoba titkokról és a zárt ajtók mögött folytaott tárgyalásról'. A könyve alapján Molnár úr nem tartozik az úriemberek közé, jegyezte meg Rácz Jenő, hozzátéve, hogy 'ha valakinek kóros emlékezet-kiesése van, akkor annak nem adekvát terápiája a könyvírás; célszerűbb, ha kezelőorvosához, vagy gyógyszerészéhez fordul'.

Kökény: Túl sok az indulat

- Elég szelektív az évszámokat illetően is Molnár Lajos memóriája - állítja Kökény Mihály is. A könyvben az OEP egykori főigazgatóját Csehák Judit rúgja ki. A valóság ezzel szemben az, hogy Csehák távozása után Matejka Zsuzsa maradt még az ő minisztersége idején végig, és utódjától Rácz Jenőtől kéri, hogy mentsék fel posztjáról. Kökény Mihály több tárgyi tévedést is talál a könyvben, szerint túl sok az indulat a róla szóló részekben is, miközben - állítja - tény, hogy Molnár Lajos sikeresssége érdekében sok kompromisszumot kötött saját pártjában, az MSZP-ben is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.